Dorpshuizen in Achtkarspelen hoeven niet te vrezen voor hun ondergang. Het college komt op zijn schreden terug en dempt een bezuinigingsregeling waardoor ontmoetingshuizen leken te verzuipen.

Er was paniek en grote zorgen bij de dorpshuisbesturen van Achtkarspelen. Een forse bezuiniging op het cultureel werk betekende dat gemeenschapsaccommodaties en ontmoetingsplekken zwaar in de financiële problemen dreigden te raken en hun deuren moesten sluiten.

Achtkarspelen besloot afgelopen herfst bij de begrotingsvergadering dat de subsidies aan het sociaal-cultureel werk vanaf januari worden gestopt, dat scheelt jaarlijks 115.000 euro. Ook wordt dan een streep gezet door de Mienskipsinitiatieven wat jaarlijks 60.000 minder aan uitgaven betekent. Daarvoor in de plaats zou een nieuwe regeling komen, maar daarover communiceerde het college gebrekkig.

Verzuipen

Compleet stopzetten van alle steun kwam als een slag bij heldere hemel voor veel besturen van plaatselijk belang en dorpshuizen. Een substantieel deel van het budget voor Sociaal Cultureel Werk (SCW) wordt besteed aan huisvesting. De bezuiniging schiet hun exploitatie lek waardoor ze dreigen te verzuipen.

De raad van Achtkarspelen sprak donderdagavond over de toekomst van de club- en dorpshuizen nadat meerder dorpen alarm hadden geslagen.

De coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en GemeenteBelangen zagen in dat de drastische bezuiniging tot effect kan hebben dat dorpshuizen de deuren moeten sluiten. Ze kwamen met een motie waarin college wordt opgedragen om met een voorstel te komen om in ieder geval de komende twee jaar budget vrij te maken om het bezuinigingseffect te dempen. Samen met de dorpshuizen moet dan worden onderzocht hoe de exploitatie kan worden verbeterd. De oppositie stemde morrend in met de motie.

FNP en PvdA waren verbolgen over de ,,slechte aanpak van het college” en het gebrek aan communicatie met de dorpen. Ze wilden de hele bezuiniging intrekken en de subsidies in stand houden tot de raad nieuw beleid heeft vastgesteld. Fnp’er Maaike Dotinga: ,,Net âlde klean fuortgoaie foar der nije binne.”

Pompoensnijden

Wethouder Margreet Jonker zei dat de subsidie dan wel wordt stopgezet, maar dat dat niet betekent dat de dorpen helemaal geen geld meer krijgen. De bezuiniging zou vooral slaan op het budget dat de ontmoetingsplekken nu krijgen voor activiteiten. ,,Voor wandelroutes en pompoensnijden.” Die moeten ze in het vervolg uit eigen zak betalen.

,,Later kwam het besef dat de regeling bestaat uit activiteitengeld en ook een deel huisvestingsgeld”, gaf Jonker de onduidelijkheid toe. ,,Het is niet de bedoeling geweest het de dorpshuizen moeilijk te maken.” Elk dorp heeft recht op een ontmoetingsruimte, benadrukte de bestuurder nogmaals de afspraken uit het coalitieakkoord. ,,Daar doe ik niks aan af.”

Communicatie

Wat gebrekkige communicatie betreft stak ze de hand in eigen boezem en gaf ruiterlijk toe dat daarin steken zijn laten vallen. Na de noodkreet uit de dorpen heeft Jonker een rondje gebeld met de dorpshuisvoorzitters met de boodschap: ,,Dit kan zo niet. We komen met een herstelplan om in ieder geval te zorgen dat de exploitaties niet onder water gaan.”

Jonker beseft dat de raad daarover gaat, maar durfde gesteund door de coalitiepartijen de toezegging aan. Maaike Dotinga van de FNP vond dat de wethouder daarmee ,,har boekje te bûten giet”, en ergert zich aan de trouwe steun van de coalitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct