69 meter lange brugliggers per boot van Kootstertille naar Limburg

Foto: Paul Poels Bedrijfsfotografie en videografie

Het is de bedoeling dat acht 69 meter lange geprefabriceerde brugliggers op 11 en 12 juni worden gemonteerd voor de havenbrug in Wanssum, in Limburg. Daarvoor moeten ze eerst via het water vanuit de insteekhaven van Haitsma Beton uit Kootstertille komen.

De brugliggers zijn volgens Haitsma Beton met een lengte van 69 meter de langste geprefabriceerde liggers die ooit zijn gemaakt. Voor de brug in Wanssum zijn acht liggers van 256 ton per stuk gemaakt.

Het oude record van 68 meter wordt met één meter overtroffen. Haitsma Beton heeft zowel het oude record als het nieuwe op haar naam staan.

Door hun lengte en gewicht kunnen de liggers niet over de weg worden vervoerd. Het transport vindt daarom via het water plaats. Dinsdag zijn de eerste twee liggers op een ponton gehesen. Woensdag en donderdag zijn de resterende zes liggers op twee pontons gelegd.

Met duwboten worden de pontons in drie dagen vanuit Kootstertille, via Lemmer, Amsterdam, Tiel en Nijmegen, naar Wanssum vervoerd.

De montage van de lange liggers is volgende week donderdag en vrijdag live te volgen via www.haitsma.nl . Met twee drijvende kranen worden de brugliggers vanaf het water ingehesen en gemonteerd.