Zwitsers: onderzoek crash Bitgum duurt maanden

De twee piloten die donderdag betrokken waren bij een botsing waardoor een Zwitsers straaljager neerstortte bij Bitgum zijn vrijdag verhoord door militaire onderzoeksrechters uit Zwitserland. De twee zouden vrijdagavond nog worden overgebracht naar hun eigen land.

Het onderzoek naar de vliegtuigcrash bij Bitgum kan ,,weken tot maanden’’ duren. Dat heeft de Zwitserse militaire justitie vrijdag rond het middaguur laten weten.

Het Zwitserse team dat onderzoek doet naar de crash telt twee leden. Zij zijn vrijdagochtend vroeg richting Nederland vertrokken. Het duo gaat allereerst brokstukken en informatie verzamelen en deze later analyseren.

Hoe lang het onderzoek precies duurt, hangt af van veel factoren, aldus een woordvoerder van de militaire justitie. ,,Hoe diep ligt het Zwitserse vliegtuig? Kan het geborgen worden of is het beter het toestel in de grond te laten zitten? Dat soort vragen zijn er’’, zegt hij.

De piloot van het gecrashte vliegtuig, een F-5, heeft na zijn landing in een kassencomplex ‘slechts’ verwondingen aan zijn enkels. Hij heeft het MCL-ziekenhuis in Leeuwarden inmiddels verlaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet op dit moment geen aanleiding voor een strafrechterlijk onderzoek naar de piloot, laat een woordvoerder weten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement