Zwemmer Maarten van der Weijden: Wie helpt mij 'de hel van het Noorden' door?

De 'hel van het Noorden' waar openwaterzwemmer Maarten van der Weijden het meest tegen opziet tijdens zijn 11stedenzwemtocht.

Maarten van der Weijden, die komend weekeinde de Elfstedentocht gaat zwemmen, ziet het meest op tegen ‘de hel van het Noorden’- de route tussen Franeker en Dokkum. Hij hoopt op morele support van het publiek vanaf de kant.

Het is een berucht traject, tussen Franeker en Dokkum. Het is leeg in ‘de hel van het Noorden’, er zijn geen steden meer, weinig lichtjes, alleen maar weilanden. Het is een stuk waar niet alleen schaatsers tegenop zien, maar waar ook openwaterzwemmer Maarten van der Weijden extreem tegenaan hikt.

Van der Weijden zwemt er van zondag op maandag zijn tweede doorwaakte nacht. Tijdens trainingen is gebleken dat hij dan begint te hallucineren en gedesoriënteerd raakt. ,,Hij komt daar echt stuk te zitten, verwachten we’’, zegt zijn woordvoerder Ronald van der Aart. ,,Maarten hoopt echt op aanmoediging vanaf de kant.’’

Glow in the dark-lichtsticks

Van der Weijden krijgt glow in the dark-lichtsticks op zijn pak geplakt zodat de volgboot hem niet uit het zicht verliest. Er komt een speciale lamp die de nachtzwemmer moet bijlichten. Verder hoopt hij op veel publiek met lampen, schijnwerpers en autolichten die hem moreel komen ondersteunen, ook op de meest donkere, onherbergzame stukken.

Aanmoediging

,,We hopen dat de Friezen in de nacht van zondag op maandag iets later naar bed willen gaan of iets eerder op willen staan’’, zegt Van der Aart. ,,De ervaring leert dat Maarten van aanmoediging echt beter gaat zwemmen.’’

menu