Zwemmen in kanaal is als lopen op snelweg: 'Daarom geldt er een zwemverbod'

Zwemmen in het kanaal is net zo gevaarlijk als wandelen op de snelweg, zegt Arjen Mintjes van de Maritieme Academie in Harlingen.

De risico’s van het zwemmen in het kanaal waar de beroepsvaart gebruik van maakt, worden niet zelden onderschat, aldus Mintjes. Zijn school leidt onder meer op voor de beroepsvaart.

Vrijdag verdronk de zestienjarige Meesam Rahimi in het Prinses Margrietkanaal bij Burgum. Rahimi die in het azc in Burgum woont, kon wel zwemmen, maar kwam vermoedelijk in de problemen omdat hij werd meegezogen door een passerend vrachtschip.

Verslagenheid in azc Burgum na verdrinking Meesam Rahimi (16)
Lees verder

Hoewel het nauwelijks te zien is, ontstaat er bij het voorbijvaren van een vrachtschip een sterke onderstroom. ,,Als een geladen schip 2000 kilo weegt, dan verplaatst zich 2 miljoen liter water bij het voorbijvaren’’, aldus Mintjes. ,,Dit slaat dus een gat in het water wat stromingen met zich meebrengt. Het is precies de reden dat in de kanalen een zwemverbod geldt.’’

Binnenvaartschippers weten dat zo’n verbod niet altijd opgevolgd wordt. ,,Ze houden er rekening mee, maar zo’n schip leg je niet snel stil. Vandaar mijn vergelijking met de snelweg; daar ga je ook niet gezellig wandelen.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement