'Zware jongens worden in Franeker niet behandeld'

Patiënten op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Franeker worden al maanden niet of nauwelijks behandeld. Het is het gevolg van vertrek van ervaren personeel.

Dat zeggen personeelsleden en patiënten en wordt ondersteund door vertrouwelijke stukken in bezit van de Leeuwarder Courant. Volgens goed ingelichte bronnen is er sprake van risicovolle situaties.

Nieuw personeel

Het nieuwe personeel zou veelal bestaan uit twintigers die net van school komen en van mbo-niveau zijn, waar vroeger hbo werd gevraagd. Daarnaast zouden er relatief veel invalkrachten en flexwerkers aan het werk zijn.

'Patiënten in Franeker al maanden niet of nauwelijks behandeld'
Lees verder

Zij moeten omgaan met ‘zware jongens’, criminelen die door de rechtbank een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen of zich verplicht of vrijwillig laten behandelen door de geestelijke gezondheidszorg.

Overplaatsen

Het personeel van de FPA heeft op 1 februari te horen gekregen dat de directie 80 procent van het personeel binnen een jaar wil vervangen.

Op de drie teams werken in totaal zo’n 36 mensen. Ongeacht de functie worden alle personeelsleden die twee jaar of langer in dienst zijn intern overgeplaatst. Veel van die oudere werknemers zouden al zijn overgeplaatst.

Cultuur doorbreken

De maatregel is door de nieuwe directie genomen om een cultuur van pesten en roddelen te doorbreken, waarover al jaren aanhoudende signalen de ronde deden. Die werden bevestigd in een onderzoek van een extern bureau dat in het najaar door de directie is ingeschakeld.

GGZ Friesland bevestigde vrijdag in een persverklaring dat er ingegrepen is op de FPA om een cultuur te doorbereken. In een summiere vervolgreactie meldt GGZ Friesland dat alle patiënten een gedegen behandeling krijgen, volgens landelijk afgesproken protocollen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement