Zus van vermoorde journaliste op Malta: 'Waar zijn ze bang voor?'

Corinne Vella, de zus van de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, stelt vraagtekens bij het nieuws dat het land afwil van Pieter Omtzigt als rapporteur.

Malta wil van onderzoeker Pieter Omtzigt af
Lees verder

Malta wil van Omtzigt af. Hij gaat na of het onderzoek naar de moord op de journaliste wel eerlijk verloopt. ,,Als premier Joseph Muscat en zijn mensen er zeker van zijn dat er geen sprake is van medeplichtigheidheid of verwaarlozing van de kant van de Staat, waar zijn ze dan bang voor?”, zegt Corinne Vella in een reactie tegen de Leeuwarder Courant.

Ze wijst erop dat Malta vanaf het begin heeft gelobbyd tegen de aanstelling van Omtzigt als speciaal rapporteur. ,,Muscat heeft meerdere keren gezegd dat hij elke steen zal omkeren in het onderzoek naar de moord op Daphne. Toch heeft hij tot nu toe geen openbaar onderzoek ingesteld naar de vraag of de moord voorkomen had kunnen worden. Vertraging betekent dat belangrijk bewijs verloren kan raken.”

Vijanden

Caruana Galizia had machtige vijanden gemaakt met haar onthullingen over corruptie. In zijn eerste rapport over de zaak constateerde Omtzigt al dat de rechtsstaat in de EU-lidstaat veel gebreken vertoont en dat hetzelfde geldt voor het moordonderzoek. Hij bespeurde belangenverstrengeling tot in de hoogste regionen, de premier van het eiland inbegrepen.

Dat schoot Malta in het verkeerde keelgat. Een Maltese afgevaardigde in de Raad van Europa probeerde daarop Omtzigt van de zaak te halen, maar hij stond volgens ingewijden alleen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement