Zuidwest-Friesland is sinds woensdag het droogste gebied van Nederland

Zuidwest-Friesland is momenteel - samen met onder meer de kop van Overijssel en grote gebieden in Twente en de Achterhoek - de droogste regio van ons land.

Op een kaart van het KNMI met daarop het huidige neerslagtekort is de omgeving van Stavoren, Warns, Laaksum en Mirns sinds woensdag paars-bruin gekleurd. Dat is de donkerste kleur op de kaart. De afbeelding heeft betrekking op de periode van 1 april tot en met 25 juli.

In een wat groter gebied in het westen en het zuiden van Friesland én op de Waddeneilanden (op Schiermonnikoog na) is het ook erg droog. In het midden van Friesland is op de kaart een gebied zichtbaar dat een - relatief - minder groot neerslagtekort kent.

(Tekst gaat verder na het kaartje.)

Begin juli was het in de Zuidwesthoek ook al het droogst van Friesland. Toen bleef Zuidwest-Friesland echter nog achter bij onder meer Twente en de Achterhoek, nu dus niet meer.

Niet meer sproeien

Boeren en burgers in Friesland en in het Westerkwartier in Groningen mogen vanaf donderdag hun grasland niet meer besproeien met oppervlakte- of grondwater. Boeren die andere gewassen op het land hebben staan, mogen dat ‘s nachts nog wel beregenen.

Deze maatregel heeft Wetterskip Fryslân woensdag genomen, omdat het waterpeil in het IJsselmeer zo snel zakt dat het waterschap er niet meer voldoende water uit kan halen.

Landelijke commissie

Woensdag is de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) weer bijeen geweest in Lelystad. Deze commissie gaat aan het werk als er sprake is van een dreigend watertekort in Nederland.

FOTO ANP

Mogelijk moeten andere waterschappen het gebruik van IJsselmeerwater ook aan banden leggen. Rijkswaterstaat verwacht hier woensdagavond meer duidelijkheid over. Ondertussen blijft het risico op natuurbranden groot.

Watertekort

Inmiddels hebben het zuiden en oosten van Nederland te kampen met een watertekort. In de rest van het land is nog sprake van een dreigend watertekort. Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op een watertekort in het hele land.

Dat heeft dezelfde commissie (LCW) woensdagavond laten weten. Volgens de commissie gaat het droogterecord van 1976 er eind deze maand aan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement