Zuid-Koreanen kopen failliete schaatsfabriek Maple Skate

Het machinepark van de failliete schaatsfabriek Maple Skate in Heerenveen wordt dinsdag (vandaag) ontmanteld. De boedel is gekocht door Zuid-Koreanen.

Hoop vervliegt voor gouden schaats van kampioensmerk Maple Skate
Lees verder

Daarmee is de hoop op een doorstart in Nederland definitief vervlogen. Maple Skate telde veertien werknemers en produceerde in Heerenveen jaarlijks zo’n 15.000 schaatsen. Kampioenen als Martina Sábikova, Heather Bergsma en Kjeld Nuis omarmden het merk met de opvallende goudkleurige ijzers. Begin april trok Rabobank echter de stekker uit Maple Skate. De fabriek bleek zwaar verliesgevend.

Dankzij de Olympische successen (in Sotsji reed 70 procent van de schaatsers op Maple) leek een snelle doorstart voor de hand te liggen, maar dat viel tegen. ,,Het heeft extreem lang geduurd’’, zegt curator Robert Verdonk. ,,Ik heb dat nog nooit zo meegemaakt.’’ De jurist onderhandelde namens de schuldeisers met drie overnamekandidaten, waaronder twee Zuid-Koreaanse en een Zuid Amerikaanse partij.

Na veel mitsen en maren werd uiteindelijk Apple R&D Corporation ltd de nieuwe eigenaar. ,,De schoonzoon van de eigenaar schijnt in Zuid Korea een bekende shorttracker te zijn’’, weet Verdonk. Ze hebben de machines overgenomen, evenals de merknamen. Onder de Koreaanse vlag zal Maple Skate zowel voor de shorttrack als voor het lange afstandsschaatsen gaan produceren.

'Meer dan alleen goud'

Heel even leek het er op dat oud-directeur Gerrit Pierik mee over zou gaan om de kennis van de fabrieksprocessen over te dragen. ,,Dat is op niks uit gelopen’’, zegt Verdonk. ,,De Koreanen maken zich daar niet zo druk over.’’

De Amerikaanse oud-schaatser Kip Carpenter houdt zijn hart vast. Hij draagt zorg voor het materieel van het Nederlandse shorttrackteam. ,,Zo’n schaats is meer dan alleen goud’’, zegt Carpenter. ,,Als de Koreanen voor topschaatsers willen blijven produceren, dan moeten die dingen perfect zijn. We richten ons nu eerst op de bestaande voorraad.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement