Zorgverzekeraar De Friesland is verrast door het besluit van minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) om de collectiviteitskorting op de basisverzekering af te schaffen. Dit zou per 1 januari 2023 in moeten gaan.

De minister beschouwt de collectiviteitskorting als een sigaar uit eigen doos. De premie is eerst verhoogd, waarna bepaalde groepen een korting kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij gezond gedrag. Gezonde jonge mensen profiteren volop van deze zogenaamde kruissubsidiëring, terwijl mensen met een chronische aandoening het volledige bedrag moeten betalen, redeneert het ministerie. Bovendien zijn de polissen van de verschillende verzekeraars zonder collectiviteitskortingen beter met elkaar te vergelijken.

Vorig jaar limiteerde de minister de korting op de basisverzekering al tot maximaal 5 procent; eerder was het maximum 10 procent. Het ministerie zegt onvoldoende daling van de kruissubsidiëring te zien, zodat deze week besloten is de korting volledig af te schaffen. Dit verrast en verbaast De Friesland. ,,Dit besluit is te snel genomen”, reageert directeur Cid Berger. ,,De verlaging van de maximale korting is pas afgelopen 1 januari ingegaan, dan is het nog te vroeg om het effect van die maatregel al te kunnen evalueren.”

‘Precies wat de minister wil’

Berger wijst op onderzoek dat het ministerie zelf heeft laten uitvoeren. Uit die monitor blijken de eerste effecten vooral positief. Zo is het aantal polissen afgenomen, maar de diversiteit toegenomen, waardoor er meer te kiezen is voor de verzekerden. Bovendien worden in toenemende mate aanvullende afspraken gemaakt met collectiviteiten. ,,Precies wat de minister wil”, signaleert Berger. Daartegenover staat dat volgens de monitor de collectiviteiten slechts voor een deel leiden tot aannemelijke kostenbesparingen en is kruissubsidie niet uit te sluiten.

Bij De Friesland heeft ongeveer de helft van de verzekerden een collectiviteitskorting op de basisverzekering. Berger bestrijdt dat chronisch zieken hier onvoldoende van profiteren. Hij wijst op de collectieven die gesloten zijn met de ouderenbonden (,,een groep met veel mensen met chronische ziekten”) en op de 27.000 minimapolissen voor mensen die leven op bijstandsniveau, waarmee De Friesland een van de voorlopers was. ,,Daar zitten gezonde mensen in en chronisch zieken. Daar zie je dat je kortingen kan geven met afspraken over gezond gedrag, zoals afvallen, bewegen of stoppen met roken.”

Wetswijziging nodig

De minimapolis, ook wel gemeentepolis genoemd, kan overigens wel blijven bestaan, meldt minister Van Ark. Gemeenten mogen een premiebijdrage aan hun inwoners geven en op aanvullende verzekeringen blijft premiekorting mogelijk.

Voor afschaffing van de collectiviteitskorting is een wetswijziging nodig. Berger ziet daardoor mogelijkheden op bijstelling van het besluit. Hij ziet korting voor collectieven die doen aan preventie als een goed middel om ,,samen te investeren in een provincie met de gezondste en vitaalste inwoners van Nederland”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zorgverzekering
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct