Zorgverlener krijgt tijd voor zichtbaar maken BIG-nummer

Het verplicht zichtbaar voeren van het BIG-nummer in de zorg is voorlopig van de baan. Eerst wordt gezocht naar een oplossing zonder hoge administratieve last.

Het leek een slechte 1-aprilgrap. Half februari dropte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit het niets het bericht dat iedere zorgverlener per 1 april zijn BIG-nummer zichtbaar moet voeren. Dat betekent dat een arts of verpleegkundige niet alleen diens naam, maar ook diens nummer in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg moet melden op briefpapier, websites, facturen en onder een ondertekende e-mail.

Verwarring door achternamen

Ook op de bordjes in de wachtkamer moet onder de naam van de dokter diens bijbehorende BIG-nummer worden vermeld. Allemaal met als doel de patiëntveiligheid te vergroten. Een BIG-geregistreerde moet namelijk snel vindbaar zijn. Met name zorgverleners met achternamen als De Vries, De Jong, De Boer en Jansen worden al gauw verward met een collega met dezelfde achternaam en beroep. Zelfs op sociale media wordt van zorgverleners verwacht dat zij hun BIG-nummer kenbaar maken. Het leidde er toe dat enkele artsen en verpleegkundigen uit protest hun naam in hun BIG-nummer hebben veranderd op hun account voor Twitter, Facebook of Instagram.

‘Slaan we niet een beetje door?’

De zorg voelde zich overrompeld door de maatregel, een gevolg van een politiek breed gesteunde wijziging in de wet BIG. ,,Slaan we niet een beetje door?”, verzuchtte fysiotherapeut Greetje Bosma-Winters vorige week na afloop van een werkbezoek van minister Bruno Bruins aan Kollum. De minister voor Medische Zorg liet toen al doorschemeren dat er gezocht wordt naar een werkbare oplossing. Dinsdag bracht zijn ministerie naar buiten dat er eerst met de branche-organisaties, zorgverzekeraars en de patiëntenfederatie zal worden gesproken over de verplichting van het zichtbaar voeren van het BIG-nummer. De inspectie zal er voorlopig niet op handhaven.

Zoeken naar een slimme oplossing

Door een misverstand bleken de andere partijen niet betrokken bij het opleggen van de maatregel. Overbodige administratieve lasten moeten worden voorkomen, zo is straks het uitgangspunt bij het doorvoeren van de nieuwe regel. In de zorg zijn ze blij met het uitstel, laat ook Judith Velting van het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe weten. ,,Met onze ict-afdeling waren we al op zoek naar een slimme oplossing, daar gaan we mee door. Of onder alle naambordjes een nummer komt te staan? We wachten eerst de nieuwe richtlijnen af.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement