Zorgtop verdient aanzienlijk minder dan vijf jaar geleden

De uitwerking van de Wet Normering Topinkomens wordt steeds zichtbaarder in de Friese zorg. Topfunctionarissen verdienen aanzienlijk minder dan vijf jaar geleden. Op wat onder de top verdiend wordt, is het zicht verdwenen.

Dat blijkt uit de jaarrekeningen van de zorginstellingen die begin deze maand openbaar gemaakt moesten worden. Bij topklinisch opleidingsziekenhuis MCL was er van de zes topfunctionarissen in 2017 nog maar één die een hoger totaalinkomen kreeg dan een minister. Alleen Willem Lenglet, directeur van het medisch facilitair bedrijf, streek in verband met overgangsrecht met 182.619 euro ietsje meer op dan de norm van 181.000 euro.

Landelijke top

Dat is een groot verschil met 1 januari 2013, toen de Wet Normering Topinkomens van kracht werd. Dat jaar toucheerde MCL-topman Wander Blaauw nog een totale bezoldiging van meer dan 380.000 euro. Tot zijn pensioen half 2015 prijkte hij jaar in jaar uit in de landelijke top van de lijstjes meest verdienende bestuurders in de zorg.

Die ‘eer’ valt binnen Friesland nu te beurt aan Erik Kuik van de Heerenveense zorggroep Alliade, die voor een totaalinkomen van rond de 245.000 euro in de boeken staat. De voorzitter van de Raad van Bestuur heeft vier jaar gebruik kunnen maken van overgangsrecht, de komende drie jaar zal zijn inkomen verder afgebouwd moeten worden tot op het niveau van een minister.

Friese ziekenhuizen

In de vier Friese ziekenhuizen voldoen nu al bijna alle topfunctionarissen aan de norm. Dat komt doordat elk ziekenhuis een nieuwe top heeft gekregen (Norbert Hoefsmit heeft eerder dit jaar afscheid genomen als topman van Nij Smellinghe). Voor hen geldt geen overgangsrecht of afbouw. Bestuurders van Antonius in Sneek en Nij Smellinghe in Drachten ontvingen in 2012 nog totaalinkomens van respectievelijk 247.000 en 271.000 euro. Daar kwam dan nog een auto van de zaak met cataloguswaardes tot 68.000 euro bij.

De salarissen in de (semi-)publieke sector waren vanwege aanhoudende politieke en publieke verontwaardiging toen al op hun retour. In 2003 lagen de inkomens op hun top, in dat jaar wisten de ziekenhuisbestuurders gemiddeld bijna 275.000 uit te onderhandelen als inkomen.

Een enkele topfunctionaris heeft vorig jaar een forse veer moeten laten, blijkt uit de boeken. Zo zag medisch directeur Theo Bos van MCL zijn honorarium in een jaar met 42.000 euro dalen tot net onder de ministersnorm. Topman Kees Donkervoort sprak vlak voor zijn vertrek vorige zomer nog wel zijn zorgen uit over deze ontwikkelingen.

Bestuurders verdienen tegenwoordig veel minder dan veel artsen met wie zij moeten onderhandelen. Medisch specialisten en overige functionarissen mogen wél meer dan een minister verdienen. Sinds dit jaar hoeven de zorgbedrijven over wat artsen verdienen geen melding meer te doen in het jaarverslag.

Vertreksommen

Door een andere wetswijziging is ook niet terug te vinden wat voor ontslagvergoeding twee zorgdirecteuren van Nij Smellinghe in 2017 hebben ontvangen. In weerwil van wat minister Edith Schippers afgelopen zomer hier nog over meldde in antwoorden op Kamervragen. Een in 2016 vertrokken afdelingshoofd kreeg 267.500 euro mee, zo viel nog in de jaarrekening van 2016 terug te vinden. De zorgdirecteuren zouden een soortgelijk bedrag hebben gekregen.

Voor topfunctionarissen geldt een maximale vertreksom van 75.000 euro, maar Nij Smellinghe betitelt beide zorgdirecteuren niet als topfunctionaris. ,,De wet is gewijzigd. Wij zijn niet verplicht dit te melden, en dat doen we ook niet. Het is een persoonlijke kwestie”, zegt woordvoerster Judith Velting. De afkoopsommen zijn anoniem verwerkt in de personele kosten.

Grotere verantwoordelijkheid

Een nieuw voorstel om de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector nog verder aan te pakken, strandde in het najaar. Zo stroomt er per saldo minder geld voor de zorg af naar topfunctionarissen, maar niet per definitie naar andere veelverdieners.

Daarnaast mochten toezichthouders vanaf 2015 hun bezoldiging verdubbelen, omdat er meer verantwoordelijkheid van hen wordt verwacht. Bij Zorgpartners Friesland – de vlag waaronder MCL, Tjongerschans en ouderenzorginstelling Noorderbreedte vallen – gingen de toezichthouders dat jaar meteen op het maximum zitten.

Best betaalde toezichthouder

Nog steeds is voorzitter Marcel Wintels, die ooit een gooi deed naar het landelijk lijsttrekkerschap van het CDA, met 26.699 euro de best betaalde toezichthouder in de Friese zorg. Bij de andere Friese zorginstellingen zit nog geen toezichthouder, een controlerende bijbaan op afstand, op het toegestane bezoldigingsmaximum.

De ouderenzorgorganisaties Kwadrant Groep en Patyna hebben de deadline niet gehaald en moeten hun jaarrekening nog publiceren.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct