Zorgprofessionals die kritiek uiten worden ook 'op matje geroepen'

Zorgprofessionals die kritische noten plaatsen bij het functioneren van de jeugdbescherming, voelen zich niet serieus genomen door het Regiecentrum.

Een groep zorgprofessionals signaleert vanuit hun praktijk dat er structureel iets fout gaat binnen de jeugdbescherming. Ze hebben het over voogden die escalatie in de hand werken, gebrekkige communicatie, fouten in rapportages en een gebrek aan kennis over psychiatrische problemen.

'Het regiecentrum reageert vanuit macht'

De zorgprofessionals worden door de leidinggevenden aangesproken op het uiten van de kritiek in het openbaar. Psychiater Haye bij de Weg uit Leeuwarden gaat niet in gesprek. Hij heeft er geen vertrouwen in dat er een open, kritische discussie gevoerd kan worden.

,,Het voelt alsof je op het matje wordt geroepen”, meldt hij. ,,De toon die ze nu aanheffen, is dezelfde als tegen de ouders.” Psychiater Elbert-Jaap Schipper uit Sneek zal wel op de uitnodiging ingaan. Hem wordt ,,zeer onprofessioneel handelen” verweten. ,,Het Regiecentrum reageert vanuit macht. Precies wat niet werkt, en zeker niet in jeugdzorg. Dit maakt ons punt des te duidelijker.”

Tientallen reacties: machteloosheid klinkt er in door

De artikelen hebben tot tientallen reacties geleid, voor het overgrote deel van (groot)ouders die vergelijkbare problemen ervaren met de jeugdbescherming. Uit de reacties doemt een beeld op van machteloosheid.

De kritiek richt zich op zowel het Regiecentrum, de William Schrikker Groep als het Leger des Heils, de drie voor jeugdbescherming gecertificeerde instellingen in Friesland.

Verhoudingsgewijs gaan duidelijk de meeste klachten over het Leger des Heils, een kleine organisatie in Friesland. De wanhopige (groot)ouders zijn over het algemeen tevreden over de rol van de Raad voor de Kinderbescherming, die deze instellingen adviseert en toetst.

Lees ook: Machteloosheid na ingrijpen van de jeugdbescherming

De drie gecertificeerde instellingen komen met een gezamenlijke reactie op de rode lijn in de geuite kritiek. ,,Wij hebben de wettelijke opdracht om kinderen te beschermen die in onveilige situaties zitten. In het belang van deze zeer kwetsbare groep nemen wij beslissingen die veel met betrokkenen doen. We herkennen de gevoelens van verdriet, machteloosheid of woede. Om die redenen nemen we de besluiten zo zorgvuldig mogelijk, en zoveel mogelijk in overleg met ouders, kinderen en betrokken zorgprofessionals. In het beeld dat dit een structureel probleem is herkennen wij ons niet.’’

Vanuit privacyoverwegingen willen de instellingen niet inhoudelijk reageren. 

Landelijk kondigde de Raad voor de Kinderbescherming vorige week aan maatregelen te nemen, naar aanleiding van rapporten van de inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd.

De inspecties concluderen dat de toezichthoudende taak onvoldoende wordt waargemaakt en onvoldoende bijdraagt aan de borging van continuïteit en samenhang binnen de jeugdstrafrechtketen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement