Zorgpersoneel krijgt 1000 euro bonus voor harde werk in coronatijd

Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. ANP

Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn donderdagmiddag bekendgemaakt.

De Tweede Kamer stemde eerder al in met het uitkeren van een bonus en de ministers waren de afgelopen weken bezig met de uitwerking van die wens.

Een verkenner werd gevraagd om samen met de vakbonden en zorgwerkgevers te verkennen hoe de beloning eruit kon zien en hoe die goed uitvoerbaar zou zijn. Dat proces is nu afgerond.  

'Buitengewone prestatie'

Vannacht schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de zorgverleners de afgelopen maanden ‘een buitengewone prestatie hebben geleverd en overigens nog steeds leveren’.

De oppositie in de Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie in de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels worden geregeld, vinden het kabinet en de coalitiepartijen.

In totaal trekt het kabinet 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling.

Bonus kan ook geld kosten

In de begeleidende Kamerbrief staat echter een belangrijk voorbehoud: ,,Met het opstellen van deze bonusregeling geeft het kabinet zich ook rekenschap van het feit dat als mensen extra uren werken, ze weliswaar meer verdienen, maar een effect op eventuele toeslagen kunnen ondervinden. Het is technisch echter niet mogelijk om hiermee bij de uitvoering rekening te houden.”

Kortom, door deze bonus of overuren kunnen mensen geld mislopen. Want bij de bepaling van de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindtoeslagen speelt de hoogte van de inkomsten een rol. Soms wordt de toeslag alleen toegekend onder een bepaalde grens, soms is de hoogte van de toeslag afhankelijk van het inkomen.    

Niet uit te leggen 

PvdA, SP en GroenLinks zijn verbijsterd. PvdA-leider Lodewijk Asscher: ,,Het is natuurlijk niet uit te leggen als hardwerkende mensen vervolgens vanwege deze bonus - of vanwege hun overwerk - de toeslagen moeten terugbetalen. Het kabinet moet dat voorkomen, een bonus moet ook echt een bonus zijn.”