Zorgen over opkomsttijd Friese brandweer blijven: ‘redding weinig zinvol’

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) blijft zorgen houden over de plannen die Veiligheidsregio Fryslân heeft met de Friese brandweer. Een overleg tussen de twee organisaties heeft hier niets aan veranderd.

‘U heeft ons niet kunnen overtuigen dat de prestaties van de brandweer in de veiligheidsregio Friesland verbeteren of op zijn minst gelijk blijven’, stelt de vakvereniging in een officiële brief.

De VBV, een landelijke organisatie, heeft kritiek op het nieuwe zogeheten dekkingsplan dat de veiligheidsregio gaat invoeren. De meeste Friese burgemeesters stemden in oktober al voor dit plan.

Belangrijke maatregelen zijn het afstaan van brandweerwagens (tankautospuiten) door Heerenveen en Drachten en het vaker bijspringen in buurgemeenten.

Deze ingrepen worden gepresenteerd als verbeteringen. De VBV ziet dat anders. Zo is bijspringen ‘al sinds mensenheugenis’ vanzelfsprekend, stelt de organisatie. Daarnaast zijn er elf tankautospuiten en acht hulpverleningsvoertuigen minder.

Opkomsttijd

Ook is de opkomsttijd voor de tweede brandweerwagen straks zo ruim ‘dat redding en schadebeperking weinig zinvol meer is’, aldus de VBV. In sommige gebieden mag de tweede wagen er straks 15 minuten over doen.

‘Kijkend naar scenario’s met een aannemelijk risico op slachtoffers, zoals woningbranden, maar vooral ook branden in objecten met verminderd zelfredzamen, portiekwoningen met maar één vluchtweg en oudbouw, hoort daar - naar ons oordeel - ook een snelle opkomsttijd van de tweede wagen bij.’

Het is al met al gewoon een bezuiniging, vindt de vakvereniging. De lat wordt wat lager gelegd zodat de norm weer haalbaar is.

‘Onze twijfel blijft onverminderd bestaan. Daarom zien wij met belangstelling uit naar de bevindingen van de Inspectie Justitie en Veiligheid die onlangs in alle 25 regio’s onderzoek heeft gedaan naar de inrichting van de repressieve brandweerzorg. Mogelijk geven de uitkomsten van dit onderzoek aanleiding tot nieuwe inzichten’, staat in de brief van de VBV.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement