Zorgen bij boeren na waarneming eerste wolf

Het heeft er alle schijn van dat zaterdag bij Appelscha een wolf rondliep. Tot vreugde van natuurbeschermers en tot groot verdriet van de agrarische sector.

,,Wy sitte der net op te wachtsjen.’’ Peet Sterkenburgh, noordelijk regiobestuurder van LTO, maakt zich grote zorgen over de terugkeer van de wolf in Friesland. Schapenhouders kunnen er flink door in de problemen komen, vreest hij.

Beelden

Het lijkt er sterk op dat het dier dat zaterdagochtend bij Appelscha door Sanne Graafstra werd gesignaleerd, de eerste wolf in Friesland was, bevestigt zoogdierkenner en boswachter Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold.

Hij bestudeerde de beelden van Anne Graafstra uit Appelscha, de vader van Sanne. Die filmde het dier.

Andere deskundigen in Pots 'wolvenapp' geven aan dit vermoeden te delen. DNA-monsters van drie schapen die de nacht ervoor bij Boijl waren doodgebeten, kunnen het bewijs vormen. De uitslag daarvan zal zo’n twee weken op zich laten wachten.

Zwervend exemplaar

Waarschijnlijk is de Appelschaster wolf een zwervend exemplaar dat op zoek is naar een plek om zich te vestigen. Zo’n dier legt zomaar 60 tot 100 kilometer per dag af.

De angst van Sterkenburgh is dat een solitair levende wolf een partner vindt en zich hier definitief vestigt. ,,Dan krijst grutte problemen. Us lân is fierstente lytsskalich foar ridels wolven.’’

'Us lân is fierstente lytsskalich foar ridels wolven'

Boeren krijgen de schade vergoed als hun schapen door een wolf worden gedood. Dan moet, bij voorbeeld door DNA-onderzoek, wel aangetoond zijn dat de dader echt een wolf is geweest.

Voor schapen die in paniek op de vlucht slaan en dan doodgaan, bestaat geen schaderegeling, zegt Sterkenburgh.

Bekijk hieronder de beelden die Graafstra maakte van de wolf.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement