Zorgaanbieders WMO voorzichtig positief, raad Leeuwarden wacht af

De zorgaanbieders in Leeuwarden zijn voorzichtig positief nu wethouder Herwil van Gelder met hen wil werken aan een nieuw plan voor de Wmo.

,,Wij zijn blij dat er een opening gecreëerd is. Nu kunnen we gezamenlijk aan de slag.” Dat zegt Remko Boonstra van InnZorg, een van de acht instellingen die de afgelopen weken in verzet kwamen tegen de plannen voor de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Handreiking

In december bleek dat de zorgaanbieders – waaronder InnZorg, de GGZ, Amaryllis en enkele anderen – geen heil zagen in de plannen van Van Gelder, waarmee hij flink wil bezuinigen op de Wmo. Ook de gemeenteraad gaf unaniem aan niet met de voorstellen te willen doorgaan. Dinsdag deed Van Gelder een handreiking door de besluitvorming uit te stellen tot mei en de aanbieders de kans te geven met een alternatief voorstel te komen. Dat moet wel de bezuinigingsdoelstelling van 3,6 miljoen euro halen.

,,Het tijdspad is wel erg krap, daarover zullen we in overleg moeten. En ook willen we de benodigde financiële informatie van het college hebben”, stelt Boonstra. Ook wachten de zorgaanbieders nog op de uitkomsten van een onderzoek van Berenschot, dat de bezuinigingsoperatie doorrekent.

Geen steun in gemeenteraad

Op 19 december gaf de gemeenteraad aan dat de plannen van Van Gelder niet op steun konden rekenen. Niet bij de oppositie, maar ook niet bij de coalitiepartijen.

,,Wat Van Gelder nu doet, is een schijnbeweging”, stelt Marcel Visser van oppositiepartij VVD. ,,Hij gaat nog niet in op de kritiek die wij als raad op zijn voorstellen hebben. Met één brief is het vertrouwen nog niet terug.”

Eerste aanzet

Voor Carlijn Niessink van de ChristenUnie is de brief ook niet meer dan een eerste aanzet. ,,Uit zijn houding moet blijken of deze verandering uit hem zelf komt. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.”

Lutz Jacobi van de PvdA vindt dat Van Gelder ‘een goede beweging maakt’. ,,Maar het moet nog scherper. Er zijn nog stappen te zetten en misschien moeten we meer deskundigheid binnenboord halen.”

Coalitiepartner Sytse Brouwer van het CDA houdt zich inhoudelijk op de vlakte. ,,Wat ik kan zeggen is dat als de bezuiniging volgend jaar niet gehaald wordt, de vraag is waar het misging. Was de raad niet alert genoeg of voelde de wethouder de stemming in de raad niet goed aan?”

Lees ook: WMO: wethouder Van Gelder buigt voor Leeuwarder gemeenteraad

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement