Landal Esonstad.

Zonnige Hemelvaart zorgt voor run op Friese huisjes en bungalows

Landal Esonstad. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De boekingen voor Hemelvaartsdag en Pinksteren nemen sterk toe in Friesland, vooral bij bungalowparken. Wie geen huisje kan vinden, kan altijd nog naar de camping, want daar loopt het nog geen storm.

Bastiaan Faber van Roompot Zwartkruis in Noardburgum zag de boekingen de laatste weken binnenstromen. Het park zit inmiddels voor 75 procent vol. Dat is mede te danken aan de grote huizen voor zes tot veertien personen. Omdat die twee badkamers hebben, mogen er twee gezinnen in.

Landal Waterpark Terherne zit helemaal vol tijdens Hemelvaart, bevestigt eigenaar Frans Willemsen. ,,De Duitsers zijn niet gekomen, maar de Nederlanders vullen het gat mooi op. Normaal is de helft Duits, maar die kunnen hier niet komen door alle maatregelen. Nederlanders kunnen ook niet naar het buitenland, dus die zoeken nu een plek in eigen land.’’

In Esonstad wordt het komend weekend geen gekkenhuis, zoals het nu lijkt, maar dat zegt volgens medewerker Frank de Zwart nog niets. ,,Het aantal reserveringen schommelt heel erg. Op dit moment zijn er ongeveer 50 accommodaties volgeboekt, maar als Mark Rutte de coronamaatregelen versoepelt, kan de telefoon roodgloeiend staan in het park van Landal, denkt De Zwart. ,,Het zal er heel erg van afhangen welke faciliteiten open mogen en kunnen.’’

Boot uitverkocht, bedden niet

De Waddeneilanden zijn een verhaal apart, want de veerboten kunnen maar een beperkt aantal passagiers overzetten. Op Vlieland zitten de accommodaties voor 90 procent vol, zegt Annie Beiboer van de VVV..

De kans dat de overige slaapplekken ook nog gereserveerd worden, is niet groot. ,,Door de coronamaatregelen is er maar beperkt plaats op de boot. Die is al helemaal volgeboekt. Bedden zijn dus nog vrij, maar kaartjes voor de veerboot zijn uitverkocht.’’

Joke Eijer van VVV Schiermonnikoog verwacht ook drukke dagen op het eiland. ,,Het zit bijna helemaal volgeboekt. Er zijn nog wel een paar gaatjes, maar er wordt nog steeds gevraagd of er slaapplaatsen zijn.’’

Met Hemelvaart is het altijd druk op Schiermonnikoog, maar Eijer verwacht wel een verschil met andere jaren.

,,Er zullen veel minder dagjesmensen zijn, want op de boot is veel minder zitplaats. ,,Hoe druk het wordt, zal heel erg afhangen van de persconferentie die Mark Rutte geeft’’, zegt een medewerker van de VVV op Ameland. Volgens hem zal het eiland met Hemelvaartsdag niet helemaal vol zitten.

Toerisme trekt aan bij hotels

Vincent van Leeuwen doet met BuroSix de communicatie van Van der Valk. Hij ziet dat het toerisme bij de hotels in Friesland weer aantrekt. ,,In Sneek zit met Hemelvaart bijna 80 procent van de kamers vol. Ook in Leeuwarden en Wolvega neemt het aantal reserveringen toe.’’

Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud zit nog niet vol op donderdag. ,,Gasten zijn op dit moment nog in een afwachtende houding. Als meneer Rutte vanavond uitstraalt dat het de goede kant opgaat, komen er misschien nog meer reserveringen binnen’’, zegt Tjitte de Wolff. ,,Pinksteren zal weer wat voller zijn, maar Hemelvaart komt net te vroeg qua maatregelen.’’

Ook landelijk stijging

Ook elders in het land stijgen de boekingen hard, blijkt uit een rondgang langs verschillende aanbieders. Bij Belvilla bijvoorbeeld is het aantal lastminute boekingen voor vakantiehuizen gestegen met 60 procent ten opzichte van een week eerder.

Met de versoepeling en de aanpassingen zijn mensen klaar om weekendjes weg te gaan, maar wel naar plekken waar de regels duidelijk zijn, denkt zij.

Datzelfde beeld heeft Parkvakanties.nl, waar grote vakantieparken bij zijn aangesloten. Dat zag het aantal boekingen in mei omhoogschieten met ruim 62 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, de omzetstijging is daar zelfs 65 procent. ,,Het is echt onwerkelijk om mee te maken”, zegt vakantie-expert Laurens Taekema.

Campings lijken het moeilijker te hebben, daar loopt het nog niet storm, zegt Bas van Mill van Stichting Vrije Recreatie.

Bij zijn stichting zijn zo’n 1200 kleine campings aangesloten en die staan volgens hem te trappelen om weer gasten te ontvangen. Maar het lijkt erop dat veel gasten daar nog niet voor te porren zijn. ,,Mensen zijn huiverig om naar de camping te komen”, constateert hij.

Hij gaat er wel vanuit dat het iets tijdelijks is; zeker omdat voor de zomer de boekingen wel binnenstromen bij campinghouders. ,,Misschien dat mensen denken dat de campings tot 1 juli gesloten zijn, omdat de sanitaire gebouwen nog tot die datum op slot zitten.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct