Zonnewal A32 bij Heerenveen kan in de herfst klaar zijn

De beoogde zonnewal langs de A32 bij Heerenveen ILLUSTRATIE ROOFTOP ENERGY

De zonnewal langs de snelweg A32 bij Heerenveen kan, als het regelwerk spoedig verloopt, in het najaar klaar zijn. Anders wordt het voorjaar 2020.

Staatsbosbeheer en het bedrijf Rooftop Energy willen de oostelijke geluidswal aan de snelwegkant vol leggen met zonnepanelen. Het gaat om een strook van ruim 600 meter ten zuiden van de afslag naar Oranjewoud.

De panelen, die op staanders van zo’n 2 meter hoog komen te staan, leveren jaarlijks ruim een miljoen kilowattuur aan energie.

Rooftop Energy laat nu weten ook de westelijke geluidswal aan te willen pakken, maar hier is de gemeente Heerenveen voor nodig. Die draait op voor een eventuele verhoging van de wal, waarna Rooftop Energy er - eveneens aan de snelwegkant - zonnepanelen neer zou kunnen leggen.

Na de aankondiging van het oorspronkelijke plan voor de oostelijke zonnewal, in juli vorig jaar, bleef het lange tijd stil. Nu blijkt dat de gemeente aanvullende informatie en onderzoeken wenste, onder meer naar de ecologische gevolgen. Die heeft Rooftop Energy uitgevoerd.

‘Akoestiek getoetst’

,,Alles is in orde’’, zegt Richard Weemen van Rooftop Energy. ,,Dat vermoeden had Staatsbosbeheer al en dat klopt dus. Ook de akoestiek - het weerkaatsen van geluid - is getoetst en in orde.’’

Eerder gaf Rijkswaterstaat al aan dat de zonnepanelen niet reflecteren, zodat passerend verkeer geen last krijgt.

Volgende week komt het plan ter inzage op de website van de gemeente. Dan begint ook de termijn van zes weken waarin bewoners kunnen reageren op en protesteren tegen de vergunning voor het plan.

Na het doorlopen van alle termijnen en bij weinig weerstand kan Rooftop Energy vervolgens vrij snel subsidie aanvragen. In Oudeschoot is echter (voorzichtig) protest.

Droge periode nodig

Weemen: ,,Het is nog even afwachten wanneer de bouw - hopelijk - kan beginnen. Vanwege de subsidietrajecten hebben wij baat bij een snelle afhandeling. Als het meezit, kan er dit najaar worden gebouwd. Wel hebben wij een droge periode nodig, vanwege de ondergrond. Als wij het najaar niet halen, wordt het waarschijnlijk het voorjaar van 2020.’’

De bouwklus zelf duurt vier tot zes weken. Volgens Weemen hoeft de snelweg niet te worden afgesloten voor de aanleg van de zonnewal. De aanvoer van materialen zal via de achterkant van de geluidswal gebeuren.