Zonnepark Buitenpost kost 10 miljoen euro

De Sinnegreide, het zonnepark in de gemeente Achtkarspelen, vergt een investering van 10 miljoen euro. De gemeente verwacht dat het per jaar maximaal 35.000 euro oplevert.

Dat staat in een collegevoorstel aan de gemeenteraad van Achtkarspelen. Het zonnepark wordt gebouwd ten noorden van de spoorlijn Leeuwarden-Groningen, bij het station van Buitenpost. Het weiland ligt naast industrieterrein De Swadde.

Het gaat om een stuk grond waar in totaal 10 tot 12 hectare aan zonnepanelen komt te staan. Dit zal per jaar 10 miljoen kWh per jaar opleveren. Dit komt overeen met 30 procent van het stroomverbruik van Buitenpost en 5 procent van het stroomgebruik van de gemeente Achtkarspelen.

Momenteel is de gemeente op zoek naar een marktpartij om het project samen mee te realiseren. De gemeente blijft eigenaar van de grond en regelt het aanvragen van subsidies. De inkomsten van de zonnepanelen zelf gaan, evenals de kosten en subsidies, naar de marktpartij.

Momenteel is het gebied al in handen van de gemeente. Voordat het zonnepark gebouwd kan worden, moet eerst het bestemmingsplan van het weiland worden aangepast.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement