Zonder vmbo-diploma vakken volgen op het mbo

ANP

Het vmbo gaat op de schop. Leerlingen mogen straks ook zonder vmbo-diploma al vakken op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) volgen.

Zij kunnen dan binnen vijf jaar worden klaargestoomd voor een beroep, zonder ooit hun middelbare school-eindexamen te doen.

Uitval

Nu moeten leerlingen eerst vier jaar het vmbo volgen en daarna nog minimaal twee jaar een mbo-opleiding om zo’n startkwalificatie te halen. Die overgang tussen vmbo en het middelbaar beroepsonderwijs, waarbij jaarlijks ruim 8000 jongeren uitvallen, wordt makkelijker.

Dat staat in plannen die minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vandaag naar de Tweede Kamer sturen. Het moet voor leerlingen die al vroeg weten wat zij willen makkelijker worden om na de basisschool in vijf jaar een diploma van een beroepsopleiding te halen door al tijdens hun vmbo vakken op het mbo te volgen.

Bussemaker noemt als voorbeeld een ‘zeer gemotiveerde’ leerling die een baan wil in de kinderopvang. ,,Nu moet zij eerst een vmbo-diploma op zak hebben. Straks kan ze in één keer doorleren.” Dekker: ,,Dan is het niet nodig dat je eerst door alle hoepels springt zoals het doen van je eindexamen.” De leerlingen of scholieren die van het vmbo willen doorstromen naar de havo, moeten wel eerst in vier jaar hun vmbo-diploma halen.

Pratijk en theorie

Dit is niet de enige verandering die het kabinet wil doorvoeren. Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bestaat nu uit vier stromingen: twee die gericht zijn op de praktijk, een die praktijk en theorie combineren en een geheel theoretische. Nadat dit schooljaar in leerwegen met praktijk al profielen werden geïntroduceerd om de aansluiting op het mbo te verbeteren, pakt Dekker nu de meer theoretische leerwegen aan voor leerlingen die bijvoorbeeld willen doorstromen naar de havo. Zo worden de twee leerwegen – gemengde leerweg en theoretische leerweg – samengevoegd.

Het verschil tussen die stromingen was volgens Dekker niet duidelijk genoeg. Terug naar de oude mavo gaat het volgens hem niet: ,,Het wordt nu één stroom met meer praktijk in tegenstelling tot de mavo van vroeger.”

Positief

De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, is overwegend positief over de voorgestelde aanpassingen. ,,Ik ben blij dat de Chinese muur tussen algemeen vormend onderwijs en praktijkgericht onderwijs dat poreuzer wordt”, zegt VO-raad-voorzitter Paul Rosenmöller. Volgens hem worden de voorgestelde aanpassingen breed gedragen in het onderwijs. ,,Dit is geen beleid dat van bovenaf wordt opgelegd, maar iets dat is voortgekomen uit een reeks gesprekken met mensen uit de praktijk.”

Vmbo’s en mbo-scholen gaan in de plannen intensief samenwerken. ,,Denk aan een vmbo die gebruik maakt van een technieklokaal op het mbo”, geeft Bussemaker als voorbeeld. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, moet nog worden uitgewerkt. Dekker erkent dat het voor vmbo’s en mbo’s die bij elkaar in de wijk zitten makkelijker is te organiseren dan voor een vmbo en mbo in die in verschillende steden zijn gehuisvest.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct