Zonder de dinsdag overleden makelaar Jan Boomsma was Post Plaza in Leeuwarden er nooit gekomen

Jan Boomsma in 2005, voor hotel Post Plaza aan de Tweebaksmarkt. FOTO ARCHIEF LC

Jan Boomsma, de makelaar die zorgde voor behoud en hergebruik van historische Leeuwarder panden, is dinsdag overleden. Hij is 70 jaar geworden. 

Zo was Jan Boomsma de stuwende kracht achter Post Plaza, het luxe hotel aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden, in het voormalige postkantoor. Hij liet zich daarvoor inspireren door hotel New York in Rotterdam en kreeg het, ondanks tegenwerking van de gemeente Leeuwarden die op die plaats aanvankelijk geen horeca wilde, voor elkaar. ,,Dat heeft wel vijf jaar geduurd voor het rond was’’, weet zijn zoon Feiko, de oudste van Boomsma’s vijf kinderen.

Ook stond Boomsma aan de wieg van de grutterwinkel in de Nieuwesteeg. Zelf woonde Boomsma een tijdlang in het Sminiahuis, aan de Tweebaksmarkt, dat later ook een klein, maar luxe hotel met restaurant werd.

Plannen voor een historische Leeuwarder griezelkelder op de hoek van de Koningsstraat en de Tweebaksmarkt of een ‘Fryslân experience’ in het Patershuis aan de Bagijnestraat, gingen niet door. In dat huis zou ondermeer een Elfstedenbruggetje komen, waar de bezoekers de koude wind zouden voelen.

Boomsma had ruim een kwart eeuw een makelaarsbedrijf, eerst in het huis op de hoek van de Troelstraweg en de Spanjaardslaan waar hij in 1950 was geboren, en waar zijn vader een sigarenwinkel had. De laatste jaren kampte hij met een slechte gezondheid. Hij is overleden aan de gevolgen van een hartinfarct.