Zomerstorm raast over de provincie: omgewaaide bomen en overlast

In Drachten viel een boom op de weg. FOTO DE VRIES MEDIA

De harde speelde Friesland zaterdag parten. Bomen waaiden om, evenementen werden afgelast en op het water kwamen bootjes in de problemen. Nederland beleefde, door een lokaal gemeten windkracht 9, zaterdag officieel een zomerstorm. Hieronder een overzicht van de gevolgen daarvan.

Het KNMI gaf code geel af voor Friesland en de andere kustprovincies. Met windkracht 5-8 was het onstuimig, er kwamen windstoten voor tot 100 kilometer per uur. De storm hield uiteindelijk aan tot 18:00 uur, het bleef de hele avond hard waaien. Die zeldzaam harde zomerse wind veroorzaakte schade en overlast.

Boom blokkeert weg

Op De Lange West in Drachten viel zaterdagmiddag een boom over de weg. Daardoor was er tijdelijk geen autoverkeer meer mogelijk.

De Schierstins in Leeuwarden is zaterdagmiddag even afgesloten geweest vanwege een tak die los boven het wegdek hing. Door de wind kwam de tak los te hangen. De brandweer kwam met een hoogwerker ter plaatse om de tak weg te halen.

loading

In de prins Bernhardstraat in Leeuwarden kwam de brandweer in actie om een paar dikke takken die de weg daar blokkeerden, te verwijderen.

Van hetzelfde laken en pak in Lippenhuizen: op de Sweachterwei brak een tak af en die  daardoor precies boven de weg kwam te hangen. Ook hier is de rijbaan even afgesloten om de tak te verwijderen.

loading

De brandweer werd eveneens opgeroepen voor stormschade aan de Koumarwei in Burgum. Er bleken twee bomen over de weg te liggen. De brandweer heeft beide bomen in stukken gezaagd en is daarna retour gegaan naar de kazerne. Er raakte niemand gewond.

Zonnescherm verwijderd

De brandweer van Franeker en Harlingen zijn zaterdagmiddag opgeroepen voor stormschade in Franeker. Op de Godsacker dreigde een zonnescherm van een woning af te waaien. De brandweer had enige moeite om het zonnescherm te bereiken, omdat de doorgang zeer krap was. Na enige tijd lukte het en heeft de brandweer van Harlingen het zonnescherm van de muur verwijderd.

loading

Auto's niet veilig

Bij ouderenverzorghuis Bennema State in Hurdegaryp is zaterdagmiddag door de harde wind een boom op de parkeerplaats omgevallen op een auto. De auto raakte licht beschadigd.

loading

Een auto aan de Noorderhof in Drachten kwam er minder vanaf, nadat er een boom opviel. Medewerkers van de gemeente Smallingerland kwamen ter plaatse om de boom te verwijderen. Er raakte niemand gewond.

loading

Ook op de Uitgang was een voertuig niet veilig voor de wind. Een boom viel bovenop een bestelauto. De brandweer van Beetsterzwaag en een hulpverleningsvoertuig van Drachten werden opgeroepen om de boom weg te halen. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en is daarna weer retour gegaan naar de kazerne. Er raakte niemand gewond. Of de bestelauto schade heeft opgelopen is niet bekend.

loading

Zeilboot in problemen

Een Duitse zeilboot raakte 's ochtends in de problemen op het Tjeukemeer. De toeristen kwamen met hun bootje in het riet terecht. De brandweer moest eraan te pas komen om het schip uit het riet te helpen en naar de haven van Sint Nicolaasga te begeleiden. Verschillende watersporters kwamen zaterdagmiddag al in de problemen, laat de politie via Twitter weten.

loading

Bomen en takken op huizen

Het leed in de categorie bomen ging onverminderd door. Langs de schoolstraat in Burgum viel een tak op een woning. Er raakte voor zover bekend niemand gewond. De brandweer kwam ter plaatse om de tak te verwijderen. Daarvoor kreeg ze hulp van een hoogwerker van de brandweer Leeuwarden.

loading

Op de Hoogzand in Drachten waaide later een boom op een stacaravan. Hoeveel schade de stacaravan heeft opgelopen is niet bekend. De brandweer van Beetsterzwaag werd opgeroepen om de boom in stukken te zagen en de boom te verwijderen van de stacaravan.

loading

De wind werd een boom langs de Wylster in Dokkum teveel. Het ding waaide om en kwam pardoes op het dak van een huis terecht. Voor zover bekend raakte er niemand gewond bij het incident.

loading
 

Het lichtbaken

Ook een lichtbaken voor de kust van Vlieland overleefde het niet. De constructie, die normaal gesproken de scheepvaart helpt te navigeren en op land of zee kan zijn geplaatst, drijft nu in zee.

Afgelastingen

Door het verwachte slechte weer is er ook een aantal evenementen dat niet doorgaat. Het Fries Kampioenschap fierljeppen is voor zaterdag afgelast. De wind is te hard, liet de organisatie weten. De wedstrijd is verplaatst naar zondagmiddag. Ook dan wordt er gesprongen op de schansen in Winsum.

De vergunning voor de vuurwerkshow in Lemmer zaterdagavond werd eerder die dag ingetrokken. De harde wind maakt de show onverantwoord.

Het foodtruckfestival Heerlijk Harlingen zag zich vanwege de voorspelde zomerstorm genoodzaakt het festival te verplaatsen naar 20 tot en met 22 september.

Ook Rederij Doeksen heeft alvast rekening gehouden met de weersomstandigheden. De sneldienst vaart zaterdag niet tussen Harlingen en Vlieland.

De organisatie van het Schiermonnikoger Sliksleekampioenschap heeft besloten het evenement van zaterdag niet door te laten gaan. Harde wind en 30 centimeter verhoging van het peil maken dat het onmogelijk is om op het wad te sliksleeën. Het wordt niet verzet naar een andere datum, volgend jaar zal er weer gestreden worden om de felbegeerde ‘gouden haring’.

It Fryske Gea neemt het zekere voor het onzekere en gelast, met uitzondering van ‘Blommepracht by de sleat’, al haar activiteiten van zaterdag af. De vaartocht in de Alde Feanen, de zoektocht naar de tijgerspin in het Ketliker Skar, wandelen over de Peazemerlannen en het otterparcours gaan niet door.

Het optreden vanavond in Joure van Hayfever niet door vanwege de weersvoorspellingen. Zaterdagavond staat een optreden van de band gepland in Sneek aan de Wijde Noorderhorne.

Op Ameland gaat zondag de Open Watersportdag niet door. Wel gaat de reddingsbootdemonstratie door en als het weer het toelaat, is er zondagmiddag wedstrijdzeilen.

Kitesurfers

Voor kitesurfers is de harde wind perfect. Op het IJsselmeer bij Workum waren zaterdagmiddag enkele tientallen kitesurfers te vinden. Er stond een een stormachtige wind waar de surfers zich wel mee konden vermaken. Op het strand werden de mensen die stonden te kijken gezandstraald.

loading

Ludieke oplossing

Er werden ook ludieke oplossingen gevonden om de wind te trotseren. Op Terschelling werden op een boerencamping de tenten verzwaard met grote grasbalen. De tenten werden daarmee gered van een ongewenste vliegtocht, wist men op het eiland te vertellen.

Lees ook: Stormachtig en veel regen: na het weekend klopt de herfst al op de deur

Lees ook: Wat is er dit weekend (niet) te doen in Friesland?

www.lc.nl/weer