Zoektocht naar extra schoolruimte in Heerenveen

De basisscholen in de Heerenveense wijk Skoatterwâld groeien snel uit hun jasje. De gemeente grijpt in.

Skoatterwâld telt twee basisscholen: cbs De Burcht en obs Het Slingertouw. Beide zitten in multifunctioneel centrum De Spil aan het Schoterplein.

Met name De Burcht verwacht de komende jaren een flink tekort aan ruimte. De school groeit rap richting de 500 leerlingen (momenteel ongeveer 470 kinderen). Het schoolbestuur heeft een spoedaanvraag ingediend voor een permanente uitbreiding. Het Slingertouw zit op bijna 400 leerlingen. Deze school groeit eveneens, maar iets minder hard.

De groei is volgens de gemeente een gevolg van de economische voorspoed van de afgelopen jaren en de woningbouw die weer goed op gang is gekomen, zeker in Skoatterwâld. Hierdoor laat de prognose van het aantal leerlingen de komende jaren ‘een significante stijging’ zien.

Tot nu toe kon dit met tijdelijke maatregelen worden opgelost. De mogelijkheden van De Burcht binnen het eigen pand zijn echter eindig. En buurman Het Slingertouw heeft geen ruimte over. Ook elders in het multifunctioneel centrum is die ruimte niet voorhanden. De gemeente kondigt dan ook onderzoek aan, op korte termijn, naar een structurele oplossing voor het scholenprobleem.

Verdelen over andere gebouwen

Ondertussen kunnen leerlingen van De Burcht tijdelijk bij andere scholen terecht. Bijvoorbeeld in multifunctioneel centrum De Akkers, bij obs Route 0513 en cbs Spring! In deze twee schoolgebouwen is nog leegstand, ook op de wat langere termijn. Er kunnen ruim 130 leerlingen worden opgevangen. Medegebruik van Route 0513 en Spring! ligt voor de hand, aldus de gemeente. Bij andere scholen, zoals de Albertine Agnesschool, de Duisterhoutschool en It Oerset, is geen ruimte.

Vanwege bovengenoemde leegstand komt De Burcht niet versneld in aanmerking voor een permanente, eigen uitbreiding. De gemeente weigert de spoedaanvraag van de school nu eerst en maakt er een reguliere aanvraag van. Van een calamiteit, bijvoorbeeld brand- of stormschade of een constructiefout, is geen sprake. De voortgang van het onderwijs wordt niet belemmerd, aldus de gemeente.

Het argument van de verkeersveiligheid, dat het bestuur van De Burcht tevens aanhaalt, veegt Heerenveen van tafel. Volgens de gemeente is de (fiets)route van Skoatterwâld naar de wijk De Akkers veilig genoeg. Deze oplossing valt bovendien netjes binnen de grens van 2 kilometer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct