Zoek-app moet orde in chaos scheppen tijdens vermissing

Vrijwilligers en politie zochten in oktober naar de vermiste Anne Faber. FOTO ANP

Bij zoekacties die bij vermissingen in allerijl worden opgetuigd is aan animo vaak geen gebrek. Wel aan coördinatie, constateerde agent Ronnie Hessels.

Routes opgeslagen

De Drentse politieman is de bedenker van de app ‘Samen Zoeken’ die toekomstige zoekacties veel effectiever moet laten verlopen. Het is de bedoeling dat de app er met name voor zorgt dat voor alle zoekers duidelijk wordt waar iemand al is geweest. En waar dus niet opnieuw gezocht hoeft te worden.

,,Ik heb dat in de praktijk bij meerdere keren gezien”, zegt Hessels. ,,Dan zag ik in korte tijd verschillende burgers door een straat lopen op zoek naar een kind. Die mensen hadden geen idee dat iemand ze al voor was geweest.” Wie straks de app downloadt - het programma is nu nog in ontwikkeling - kan direct de route van de andere zoekers zien.

Ook voor de politie is dat handig, weet Hessels. ,,Nu hoor je bij een zoekactie vaak van burgers bijvoorbeeld dat ze ‘bij de vijver’ al gezocht hebben. Maar wat betekent dat precies? In de bosjes bij de vijver? Of langs de randen? Deze app zorgt voor duidelijkheid.”

Meer animo

Wie bijvoorbeeld zijn kind kwijt is, kan met de ‘Samen Zoeken’-app zelf een opspooractie op touw zetten. Er moet ingevuld worden om wie het gaat, er kan een foto geüpload worden en het gebied ingevuld waar er gezocht moet worden. Via bijvoorbeeld Whatsapp worden buren en vrienden uitgenodigd mee te zoeken.

De politie geeft in de app ook adviezen aan de gebruiker. Gaat het om een kind jonger dan 4 jaar, dan wordt aangeraden eerst te concentreren op een straal van ruim een kilometer. Onderzoek wijst uit dat 98 procent van de peuters en kleuters binnen 1200 meter van de laatst bekende plek wordt teruggevonden.

,,De animo voor het zoeken door burgers wordt alsmaar groter”, zegt Hessels. ,,Dat is een goede zaak, want hoe eerder er gezocht wordt hoe beter.” Blijf ook gewoon de politie bellen bij een vermissing, tipt Hessels. ,,De app is vooral een goed hulpmiddel om de actie mee te beginnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland