Zo maken malafide hondenhandelaren misbruik van argeloze kopers

Robs tante Tiny Kolk (links), herdershond Quinta en Rob Knoeff. De beide Amelanders zijn samen het baasje van Quinta. FOTO JAN SPOELSTRA

Ieder jaar worden in Nederland 150.000 pups verkocht, maar het aanbod van betrouwbare fokkers van bastaardhondjes is klein.

Argeloze kopers spekken vaak zonder het te weten de portemonnee van malafide hondenhandelaren. Dierenarts Aline Noordam van Dierenkliniek Wolvega waarschuwt daarom: ,,Koop met je hart en je verstand, maar begin met je verstand.”

Ook pleit ze voor gelegenheidsnestjes. ,,Heb je een leuke hond? Zoek er dan een geschikte reu of teef bij en fok eens een nestje.”

Vervalste papieren

Om de koop van een gezonde, ‘fairtrade’ bastaardpup te vergemakkelijken startte de organisatie Dier en Recht twee jaar geleden ‘Cupidog’, een soort datingsite voor honden. Omdat het aanbod van bastaardhondjes voor een belangrijk deel bestaat uit honden die uit het buitenland zijn geïmporteerd, bepleit Dier en Recht de fok van thuisnestjes. Noordam: ,,Vroeger kocht je een hondje van de buren of bij een boer, maar zulke nestjes zijn er bijna niet meer.” Cupidog brengt daarom reuen en teven, die door een dierenarts zijn gecontroleerd, bij elkaar.

Tot nog toe is de hondenhandel vanuit met name Oost-Europese landen een groot probleem. Hondenhandelaren verkopen zieke en zwakke pups met vervalste papieren die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald. Noordam: ,,Die hondjes zijn in een schuur grootgebracht en komen in vrachtwagens hierheen. In de eerste acht weken van hun leven hebben ze bijna geen contact met mensen gehad en ook kennen ze geen huiselijke geluiden.’’ Daardoor kunnen ze al op tilt slaan door de stofzuiger.

Speld in een hooiberg

De schimmige handel gaat vaak via Marktplaats. En het probleem is dat veel kopers argeloos pups aanschaffen. Het Landelijke Informatie Centrum Gezelschapsdieren heeft daarom een puppy- checklist samengesteld die op internet te vinden is. De moederhond moet bijvoorbeeld bij het nest aanwezig zijn, de puppy’s moeten in huis liggen en gechipt en geregistreerd zijn en een belangrijke aanwijzing is ook dat kopers meerdere keren kunnen komen kijken.

Ondertussen blijft het aanbod van gezonde bastaardhondjes een probleem, zegt Noordam. ,,Ze zíjn er niet. Niet genoeg in ieder geval.” Dier en Recht stelt dat er veel stichtingen zijn die zwerfhonden uit het buitenland een goed thuis willen geven, maar geregeld gaat het daarbij om mishandelde of verwaarloosde dieren. Zulke honden zijn niet geschikt voor iedereen. Veel puppyliefhebbers zoeken daarom naar een speld in een hooiberg.

Lees hieronder twee verhalen

'Ze zat nog niet in de auto of ze was al ziek'

Twee jaar geleden vond Amelander Rob Knoeff zijn hond Quinta bij een honden-handelaar in Holwerd. ,,Ze zat nog niet bij me in de auto of ze was al ziek”, zegt hij.

Rob K noeff wilde al langer een hond. Op een dag, toen de boot naar Ameland ,,weer eens vertraging had” besloot hij bij een handelaar in Holwerd te gaan kijken. De man deed alsof het nestje bij hem in huis geboren was, maar de puppy's kwamen uit België en Roemenië.

,,Toen ik bij hem kwam, lagen er drie”, zegt Knoeff. De verkoper zei dat ze ongeveer negen weken oud waren, maar volgens de dierenarts die hij later sprak, waren ze hooguit vier of vijf weken. En de moederhond was afwezig, die werd volgens de handelaar toevallig net uitgelaten. Knoeff: ,,Ik wist meteen dat het niet klopte, ook omdat ik achterin de loods geblaf hoorde.” Toch zwichtte hij omdat een van de hondjes voortdurend achter hem aan liep. Hij mocht haar meenemen onder de voorwaarde dat hij later 400 euro zou overmaken, maar eenmaal op Ameland was het teefje, dat Quinta werd gedoopt, al doodziek.

Ze had de virusziekte parvo, maag- en darmproblemen, wormen, een longontsteking en oormijt. Ook klopte er ,,geen zak” van haar dierenpaspoort. De politie werd getipt en bij de inval die daarop volgde vonden politiemensen in de loods in Holwerd negen pups en zestien volwassen honden in hun eigen uitwerpselen. In een vriezer lagen bovendien 23 dode honden en vier dode konijnen.

Quinta? ,,Die heeft nog steeds een achterstand. Ze heeft vaak longontsteking”, zegt Knoeff. Omdat ze te vroeg bij de moeder is weggehaald heeft ze een zwak immuunsysteem. ,,En ze kan ook nog steeds niet achterin de auto zitten. Dan begint ze te huilen en wordt ze helemaal gek.” Opgesloten zitten in de bijkeuken is eveneens een probleem. ,,Ze moet altijd bij je zijn en ze is bang voor mensen die snelle bewegingen maken, waarschijnlijk omdat ze geslagen is.”

,,Ze stond als puppy al bekend als de duurste hond van Nederland”, zegt haar baas die bijna 5000 euro aan medische kosten spendeerde. Toch heeft hij er geen spijt van dat hij Quinta meenam. ,,Anders had ze net als die andere honden ook in de diepvries gelegen.” Bovendien kan Knoeff altijd rekenen op zijn tante, Tiny Kolk, die op Quinta past als hij moet werken. Zij werkt, net als hij, bij de dierenambulance op Ameland en heeft ervaring met zieke dieren. ,,Zonder haar had ik het niet gered.”

Wat hij vindt van de malafide hondenhandel? ,,Je kunt mensen niet tegen illegale hondenhandel waarschuwen, want zodra ze een puppy zien, worden ze gek.”

Hangtietjes van alle jonkies die ze kreeg

Ze zat dik twee weken in het asiel in Leeuwarden, maar inmiddels is ze geadopteerd door nieuwe baasjes. Lenja werd gered uit de broodfok.

Z e is amper vijf jaar oud en behoorlijk uitgemolken, met een doorgezakte rug en volgens het asiel hangtietjes van alle jonkies die ze gekregen heeft. ,,Dat zie je niet bij honden die één of twee nestjes hebben gehad”, zegt Teije de Haan van het Leeuwarder asiel De Wissel. Lenja kreeg overduidelijk een paar jaar lang om de haverklap puppy’s.

De zwarte labrador werd elders in Nederland, waar ze onder barre omstandigheden leefde, in beslag genomen. Al haar dagen en nachten bracht ze door in een provisorisch houten hok zonder frisse lucht of ventilatie.

,,Wat dat betreft zal ze voor haar nieuwe bazen een echt verrassingspakketje zijn”, schreef het Leeuwarder asiel over Lenja. ,,Ze kent helemaal niets. Het leven van een normale huishond heeft ze nog nooit meegemaakt. Toch is ze een schat van een dier. Dat ze het vertrouwen in de mens niet is kwijtgeraakt, is een wonder. Ze vindt iedereen lief en wil niets anders dan bij je zijn en geknuffeld worden.” Misschien is ze als puppy wel in een huis opgegroeid en werd ze pas daarna als puppybroedstoof gebruikt, vermoedt De Haan. Nu is het vooral afwachten hoe ze het in een doorsnee mensenhuishouding gaat doen. ,,Alleen thuis zijn, autorijden en zich netjes gedragen in huis moet ze nog leren. Haar nieuwe bazen zullen het allemaal rustig moeten opbouwen.”

Via Marktplaats worden veel broodfokhonden verkocht, merkt ook het asiel. Niet alleen puppy’s, maar ook oudere dieren verwisselen er van eigenaar. ,,Het is een schimmige handel. Dan schrijven adverteerders bijvoorbeeld dat een hond goed met katten en kinderen overweg kan, maar pakt het in de praktijk plotseling heel anders uit. En als kopers vervolgens klagen, worden ze bedreigd of krijgen ze geen gehoor. Dan blijven ze met een hond zitten waar ze niks mee kunnen”, zegt De Haan.

Het asiel is dan een laatste redmiddel. En Lenja had geluk. Zij is een broodfokteef die ineens een leven krijgt zoals honden horen te hebben. Het asiel verwacht dat ze een prima huishond kan worden, omdat ze kort geleden een nachtje bij een vrijwilliger logeerde. Dat ging verrassend goed. Maar fysiek heeft ze het zwaar gehad, waarschuwt De Haan. De nieuwe eigenaren moeten er rekening mee houden dat ze misschien eerder medische zorg nodig zal hebben dan gemiddeld.