Zo is de fraude bij supportersclub Cambuur ontdekt

Twee negatieve nieuwsfeiten die niets met elkaar te maken hebben, maar wel samenvallen: de uitschakeling van voetbalclub SC Cambuur voor promotie naar de eredivisie én de bekendwording van de omvangrijke fraude bij de supportsclub. Het lijkt wel de Wet van Murphy, verzucht voorzitter Kees Elzinga van de supportersclub Kern van Cambuur cynisch.

Wat is er aan de hand?

Een bestuurslid van de supportersclub heeft voor ten minste 140.000 euro in eigen zak gestoken uit de kas van de fans. En dat zeker sinds 2008, heeft de politie vastgesteld. Het gaat om inkomsten uit de kioskverkoop in het stadion voor, tijdens en na de wedstrijden. Het 68-jarige bestuurslid dat verantwoordelijk was voor de financiële verantwoording zette consequent een lager bedrag in de boeken dan er in werkelijkheid binnenkwam. De fraude kan nog groter zijn dan het achterhaalde bedrag.

En nu?

De man - geschorst en ontheven van zijn taken - was 25 jaar bestuurslid. Niet meer te traceren valt of er ook vóór 2008 is gefraudeerd. ,,Maar dit is wel aannemelijk’’, aldus Elzinga.

Hoe heeft hij dit kunnen doen, ondanks de jaarlijkse controle van de boeken?

Elzinga: ,,Valsheid in geschrifte en het voeren van een schaduwboekhouding die bij het bestuur onbekend was.’’ De fraude is ontdekt toen de man vorig najaar - tijdens het voetbalseizoen - enige weken met vakantie was. Plots waren er onverklaarbaar hogere inkomsten bij de kioskverkoop. Na overleg met de clubleiding is aangifte gedaan bij de politie. Elzinga: ,,Je moet niet zelf voor detective willen spelen.’’

Wie is er nu gedupeerd?

Niet alleen de supportersclub, maar ook de voetbalclub zelf is gedupeerd. De Kern van Cambuur draagt het overgrote deel van de gemaakte winst af aan de club.

Elzinga: ,,Wij zijn op deze manier een van de grootste sponsoren van de club.’’ Hij schat dat de club door de gang van zaken ten minste enige tienduizenden euro’s minder heeft gekregen dan had gekund bij een correcte boekhouding.

Wat heeft de politie al gedaan?

De politie heeft op 3 mei huiszoeking bij de man in Hurdegaryp gedaan. Hierbij is zijn boekhouding in beslag genomen. Zes dagen later is hij aangehouden.

Gedeurende anderhalve week is de man verschillende keren verhoord. Hij is inmiddels weer vrij. Het onderzoek wordt binnenkort afgerond. Hierna gaat het dossier naar de officier van justitie, die beslist over vervolging.

Tot dusver is geen specifiek motief gevonden voor de fraude. In de huurwoning van de verdachte zijn geen bijzondere of luxe spullen gevonden. De politie heeft beslag gelegd op zijn bankrekeningen en auto, in het kader van de ‘Pluk ze-wetgeving’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement