Rudi Postma maakt van twee opklaptafels één grote tafel.

Zin om op het terras te zitten? Bij sommige cafés betaal je straks per uur

Rudi Postma maakt van twee opklaptafels één grote tafel. Foto: Simon Bleeker

Nippend aan één bakje thee de hele ‘De Ontdekking van de hemel’ lezen is er na de heropening van de horeca niet altijd meer bij. Bij sommige cafés betaal je straks per uur.

Een penetrante verfgeur hangt in ’t Wapen van Friesland in Sint Nicolaasga. Eigenaar Rudi Postma is nog druk bezig zijn tafels te voorzien van een vers likje. Een aantal van de tafels is verbouwd. Er is een voetenstang aan vastgetimmerd, zodat de krukken niet te dicht bij elkaar geschoven kunnen worden. ,,Anders zit er geen anderhalve meter tussen’’, zegt de andere eigenaar, Johan Galama.

Per 1 juni mag de horeca weer los. Veel bedrijven zoeken naar een oplossing om de tent zo efficiënt mogelijk te vullen. Per bedrijf mogen maximaal dertig gasten binnen. Je moet van te voren reserveren, maar dat kan ook een ogenblik van tevoren aan de deur, zegt voorzitter Corné van de Erve van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Friesland.

,,Je wilt graag een gastheer wezen’’, zegt Izak Rusticus van café De Prins ‘‘H’’ in Leeuwarden. ,,Maar het is niet de bedoeling dat je hier straks van twee tot vier komt zitten voor één kopje thee. Dan moeten we zeggen: we willen dat u weggaat. Eigenlijk wil je dat liever niet.’’

Een uurtje kost 9 euro bij De Prins

Rusticus’ café hanteert na vieren een uurtarief. Een uurtje kost bijvoorbeeld 9 euro inclusief drie consumptiemunten, drie uurtjes zitten kost 24 euro. ,,Voor de rest kun je natuurlijk extra munten kopen’’, staat bij de uurprijslijst geschreven. ,,De gedachte is’’, zegt Rusticus, ,,dat je doorstroming wil. Je moet ook een beetje compenseren voor het omzetverlies van afgelopen maanden.’’

‘We komen ook nog langs met een kaasplankje’

Bij het café in Sint Nicolaasga betalen bezoekers straks 30 euro om op vrijdag van tien tot drie ’s nachts langs te komen. Op zaterdags is het 35 euro. ,,Met dat bedrag garanderen we onze inkomsten’’, zegt Galama. ,,Je komt binnen, er staat een borrelhapje op tafel en in die vijf uur mag je drinken. We komen ook nog langs met een kaasplankje en snacks.’’

De berekening is volgens Galama gebaseerd op twintig bier de man. Voor onder meer een berenburg betaal je bij. ,,Ik ga uit van de grootste drinkers, maar de een drinkt maar tien, de andere misschien dertien en weer een ander twintig. Heeft iemand al ergens anders gezeten, dan gaat het minder hard.’’

Tijdvak reserveren

De ideeën lijken in de rest van de provincie niet als gemeengoed te worden omarmd. Van de Erve van KHN heeft dergelijke plannen nog niet voorbij zien komen. Wel werkt een aantal restaurants volgens hem in shifts. Je reserveert voor een bepaald tijdvak en daarna is de volgende aan de beurt.

Guido de Mari van Café de Rus in Leeuwarden is nog ,,in tweestrijd’’ over het al dan niet werken met tijdsvakken in combinatie met consumptiebonnen. Het liefst zou hij niet tornen aan wat er nog over is van de vrijblijvendheid van het cafébezoek. ,,Een café was altijd een plek waar je vrijblijvend naartoe kon gaan, maar dat is al niet meer zo.’’

Bovendien moet ook bij De Mari het geld straks ergens vandaan komen. ,,En een stoel, ruimte, dat is nu gewoon hartstikke duur om bezet te houden.’’

Reserveringslijst

Cafés die hun klanten niet per uur laten betalen werken wel alsnog met een reserveringslijst. En ook zij denken na over des klants dorst. ,,Muntjes vooruitbetalen werkt bij ons niet’’, zegt Eric van der Linde van Café het Raadhuys in Drachten. Hij ziet dat in Groningen het concept ,,bij veel studentencafés’’ wordt ingevoerd nu. ,,Maar wij hebben over het algemeen een wat ouder publiek. Dan staan ze me maar aan te kijken: ben je wel goed bij je hoofd?’’

Van langzame koffie- of theedrinkers heeft Van der Linde niet zo’n last. ,,Bij ons zijn het toch mensen, ehm, laat ik het maar zo zeggen: ze consumeren.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct