Zijsling verrast op finish IFKS-start

De wedstrijd leek allang beslist toen Siebo Zijsling (IJlst) toch nog toesloeg. Net voor de finish greep hij de zege.

,,By de earste boppenste boei leinen wy earste en by de lêste wer’’, luidde het commentaar van Zijsling na afloop van de eerste van de zeven wedstrijden om de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS), zaterdag op het IJsselmeer bij Hindeloopen. Zo was het precies. De Striidber van Zijsling en zijn bemanning kwam als snelste uit het eerste kruisrak, waarin meteen al bleek hoe verschillend de schippers in de kampioensklasse hun koers zouden kiezen.

In dat grote rak besloot Zijsling doorgaans tot een stuurboordslag op weg naar de bovenwindse ton om daar vervolgens met de zeilen over bakboord – in voorrangspositie – te arriveren. Anderen, Froukje Osinga-Meijer (Franeker) voorop, voeren eerst een bakboordslag langs het publiek op de dijk bij Hindeloopen, om daarna over stuurboord ‘de mar’ op te gaan.

Dat leek de schipper uit Franeker succes te brengen. In de tweede ronde greep ze de macht met de Jonge Jasper, het vijfvoudige kampioensskûtsje van haar vader Sieb. Ze hield bijna vier volle ronden stand, steeds met dezelfde tactiek en steeds met Zijsling op het vinkentouw.

,,Wy rûnen net echt bij Siebo fuort en koenen ús dêrom net in foutsje permitteare’’, zegt ze. Dat foutje kwam er toch toen ze een reef uit de fok haalde. De finish lag toen al dichterbij dan ze dacht en ondertussen was Zijsling iets genaderd. Onverwacht moest Osinga een extra slagje maken, waarvan haar achtervolger direct profiteerde.

Hij voer onder haar door, draaide door de wind en kwam als eerste bij de meet. ,,Dit is de moaste manier om te winnen. De Jonge Jasper is ek net in misselik skûtsje. Ek wy waarden wol in bytsje ferrast troch de finish. Ik sei: ‘Hotfergemy, hy leit der al yn’.’’

Uitslagen IFKS Hindeloopen

Kampioensklasse 1. Siebo Zijsling, IJLst; 2. Froukje Osinga, Franeker; 3. Jaap Hofstee, Tijnje; 4. Klaas Kuperus, Makkum; 5. Lucas Bouma, Jorwert; 6. Sikke Heerschop, De Meern; 7. Ton Brundel, Gaastmeer; 8. Arend Wisse de Boer, Gorredijk; 9. Geale Tadema, Eastermar; 10. Merijn Olsthoorn, Amsterdam; 11. Jeroen de Vos, Amsterdam; 12. Floriaan Zwart, Sneek; 13. Michiel Kalsbeek, Raerd; 14. Erik Jonker, Wytgaard; 15. Paul de Koe, Heerenveen; 16. Remy de Boer, Harlingen.

B-klasse 1. Walter de Vries, Sloten; 2. Sietse Broersma, Heeg; 3. Arnold Veenema, Sneek.

C-klasse 1. Fonger Talsma, Warten; 2. Rein Wiebe Leenstra, Gaastmeer; 3. Tim Roosgeurius, Kootstertille.

Kleine a-klasse 1. Bernd de Cneudt, Eemnes; 2. Pieter Jilles Tjoelker, Earnewâld; 3. André Wiersma, Earnewâld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement