Zijn er echt zoveel hufters in Leeuwarden?

Wie de cijfers van RTL Buurtfacts over hufterboetes bekijkt, kan concluderen dat de grootste hufters van Friesland in Leeuwarden wonen. Maar is het wel zo simpel?

Hoeveel hufterboetes worden er uitgeschreven in Leeuwarden?

Per 100.000 eigen inwoners worden in de gemeente Leeuwarden omgerekend 133 boetes uitgeschreven. Dat blijkt uit data die onderzoeksplatform Buurtfacts van RTL Nieuws opvroeg bij het Centraal Justiteel Incasso Bureau. Zij vroegen alle bekeuringen op die in 2015 gegeven zijn voor vergrijpen als openbare dronkenschap, wildplassen, rijden onder invloed en zonder vergunning parkeren op een invalidenplaats.

En in de rest van Friesland?

Per 100.000 Friezen worden 57 boetes uitgeschreven. Dat is het gemiddelde van alle gemeenten. Wat opvalt is dat in stedelijk gebied meer wordt uitgedeeld dan op het platteland. Zo steken Smallingerland en Súdwest-Fryslân ook flink boven het gemiddelde uit. Op Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland zijn de boetes daarentegen op een hand te tellen.

Dus Snekers, Drachtsters en Leeuwarders zijn asociaal en eilanders braaf?

Zo eenvoudig ligt het niet. Volgens Otto Adang, bijzonder hoogleraar sociale veiligheid en collectief gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen, zeggen de cijfers eigenlijk heel weinig over het karakter van de bewoners. Adang: ,,Ze zeggen vooral iets over waar de politie en gemeente op handhaven.”

In Leeuwarden zijn ze eigenlijk veel strenger?

Wellicht. Er wordt in ieder geval meer gecontroleerd. Dat beaamt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden ook. ,,Wij hebben 34 handhavers, Súdwest de helft. Bovendien zijn ze beter opgeleid en beschikken ze over betere middelen.’’ Oftewel: ,,Met meer inzet, haal je ook meer op.’’ Overigens merkt Crone daar wel bij aan, dat in Leeuwarden meer grotestadsproblematiek te vinden is. ,,We hebben bijvoorbeeld veel meer te maken met overlast door drugsgebruik en -handel.”

Datzelfde is te zien op Terschelling waar in vergelijking met de rest van de provincie ook heel veel boetes worden uitgedeeld. Volgens burgemeester Bert Wassink komen die bijna allemaal voor de rekening van de duizenden jongeren die er ieder jaar vakantie vieren. Rondom de uitgaanscentra wordt streng gecontroleerd. Wassink: ,,De politie is er permanent aanwezig en erg zichtbaar. En we schromen ook niet een boete uit te delen.”

De pakkans is dus hoger?

Dat klopt. Hoogleraar Adang: ,,In de stad is de concentratie van horeca veel groter, wat de kans verhoogt dat er iets gebeurt onder de neus van de autoriteiten.’’ Bovendien geldt er een andere context. ,,Wildplassen tegen een boom op het platteland of in een steeg in de stad, dat maakt wel verschil.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement