Zeven Deugden in de Kerstbijlage

Waar zit nog geloof, hoop en liefde in de samenleving? Wie tonen moed, wijsheid en rechtvaardigheid.

Voor de Kerstbijlage, die morgen bij deze krant zit, is de redactie op zoek gegaan naar de rol van de Zeven Deugden in het dagelijks bestaan. Het leverde een bijlage vol lichtpuntjes op.

Filosofe Eva-Anne le Coultre zoekt en geeft in haar essay antwoorden. Kunnen de deugden uitkomst bieden in tijden van nood? Gaven wijsgeren uit het verleden een gebruiks-aanwijzing waar de moderne mens op terug kan vallen? Alles draait om inlevingsvermogen. En het goede voorbeeld.

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe kijkt terug op de roerige momenten die hij doorstond toen Oranje op hol sloeg na de boodschap van staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat er nog eens 700 vluchtelingen onderweg waren. ,,Ik heb tegen Dijkhoff gezegd: als je hiermee doorgaat, je weet dat ik er op tegen ben, dan stap jij nu maar in je auto, dan rij je maar naar mij toe en kom je het vanavond in Oranje zelf maar vertellen, vriend.'' Toen dorpelingen dreigden de bussen tegen te houden, bemiddelde de burgemeester persoonlijk. Zonder bewakers maar met een persvoorlichtster en een agent.

Ook in de bijlage het persoonlijke verslag van drie jongeren uit Harlingen die te hulp schoten bij de noodopvang van asielzoekers, nog wel in hun eigen gymzaal. ,,We droegen koffers. We knuffelden kinderen. Je probeert de mensen toch het gevoel te geven dat ze welkom zijn.''

Verder een reportage over de islam in het Noorden. Onbekend maakt ombemind, een kijkje in een moskee biedt verheldering. Twee jonge moslims delen hun zorgen, student Faisal Benmhammed zegt: ,,Ik wil ook wel graag het stereotype van de gesloten moslim doorbreken.''

Het traditionele lekkere lange kerstverhaal ontbreekt ook dit jaar net, net zoals de paginagrote breinbreker van Dr. Denker.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement