Zes nieuwe Friese dekhengsten in KFPS

Het KFPS heeft zes nieuwe Friese dekhengsten toegelaten tot het stamboek. Ze hebben dit weekend het Centraal Onderzoek succesvol afgesloten.

De zoektocht naar nieuwe Friese dekhengsten leidde tot een uitgebreide selectie. Een jaar geleden was de eerste bezichtiging van driehonderd jonge dieren in Drachten. Uiteindelijk mochten vijftien hengsten door naar het Centraal Onderzoek dat in september van start ging in het Drentse Exloo.

Daar werden de dieren gedurende zeventig dagen uitgebreid getest en onderzocht. De afvalrace leverde dit jaar zes nieuwe Friese dekhengsten op die kunnen worden ingezet voor het Koninklijke Friesch Paarden-Stamboek. Twee zijn eigendom van fokkers uit Friesland.

Het gaat om de vierjarige Teun 505 (Bartele) van Tjalling de Boer uit Sintjohannesga en Wardy 509, eigendom van Jelle Bouma uit Hidaard en Hendrik Eppinga uit Oudemirdum. Deze hengst is een zoon van Hette 481 (Norbert) die ook de vader is van nieuwkomer Willem 508. De overige drie nieuwkomers zijn Matthys 504 (Norbert) en Ulbe 506 (Anders) en Yme 507 (Tsjalle) die beide in Denemarken zijn gefokt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement