Zes jongeren betrokken bij dode bruinvis Sexbierum

SEXBIERUM De afgelopen dagen zijn vijf jongeren verhoord die betrokken waren bij de dode bruinvis. Het dier werd eind februari levensloos aangetroffen aan de Sedyk bij Sexbierum.

Het gaat om een 18-jarige man uit Heeg, drie jongens van 17 jaar - afkomstig uit de gemeente Sûdwest-Fryslân, Bolsward en IJlst - en een 21-jarige man uit Minnertsga.

Uit de verhoren bleek dat er nog een jongen bij het incident was betrokken. Hij moet zich binnenkort melden bij de politie.

De dode bruinvis leidde tot regionale- en landelijke media-aandacht en zorgde voor woedende reacties op social media. Het zoogdier was namelijk met een auto over de dijk gesleept. De bruinvis had geen kop meer. Bovendien lag naast het dier een ongeboren bruinvis.

Uit de sectie van de Universiteit Utrecht bleek overigens dat de bruinvis voor de mishandelingen al was overleden.

De vijf jongens meldden zich vrijwillig bij het politiebureau. Ze verklaarden dat de kop van de romp losraakte, toen ze de bruinvis uit het water trokken. Nadat ze het dier met hun auto hadden voortgetrokken, kwamen de ingewanden en foetus naar buiten.

De geschrokken jongeren maakten zich vervolgens uit de voeten. Volgens hen was er sprake van een ‘ondoordachte actie’, waarbij ze niet hadden stilgestaan bij de gevolgen.

De politie en het Openbaar Ministerie beraden zich nog over een passende straf voor de jongeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement