Zes badkuipbijen op rotonde in Buitenpost

Zes reusachtige bijen sieren sinds zaterdag de rotonde in Buitenpost. Zo vraagt het dorp aandacht voor de slinkende bijenpopulatie.

Het hele jaar staat Buitenpost in het teken van de bij. In de winkeletalages zweven bijen van papier-maché, plantenbakken staan opgesteld voor de ontvangstborden om insecten te trekken en Plaatselijk Belang heeft zakjes met bloemzaad uitgedeeld aan bewoners.

Hoe het gezoem van bijen klinkt op muziek
Bekijk ook

Oude badkuipen

Sinds zaterdag is het bijendorp ook een bijenkunstwerk rijker. Wie binnenrijdt vanaf het westen, kan het werk op de rotonde bij Chinees restaurant China Garden niet ontgaan.

De sculptuur bestaat uit zes oude badkuipen. Paul Edens uit Lioessens bouwde die om tot bijen, met zwart-gele strepen en antennes. De boodschap van de kunstenaar: laten zien dat je met huis- tuin-en-keukenspullen nog heel wat kunt maken. Zelfs als die al zijn afgeschreven.

Maar verder zit er geen diepe gedachte achter, benadrukt Johan Kootstra van Plaatselijk Belang. Waar het vooral om draait: meer aandacht voor de bij.

Gelegenheidswerk

Het gaat overigens om ‘gelegenheidskunstwerk’. Over pakweg twee maanden zijn de badkuipbijen weer verdwenen. Een blijvend kunstwerk bleek bij nader inzien toch te duur net als meerdere rotondekunstwerken.

Met de bijengekte zoekt Plaatselijk Belang aansluiting bij De Kruidhof. De botanische tuin grijpt LF2018 aan om de bij in het zonnetje te zetten. Onlangs klonk daar nog een ‘bijensymfonie’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement