Zelf iets doen tegen die containertroep? Kijk hier waar je kunt meehelpen met schoonmaakacties

Veel mensen steken vandaag en morgen hun handen uit de mouwen om de aangespoelde containerrommel op te ruimen. Hier een overzicht van de gecoördineerde schoonmaakacties.

Opruimacties

Voor de laatste informatie over de opruimacties, volg het overzicht via veiligheidsregiofryslan.nl/containers. En de hashtags  #waddencleanup #helpwad op Twitter.

Terschelling

Vrijdag wordt schoongemaakt op het strand bij Oosterend. De gemeente zorgde vrijdagochtend voor busvervoer vanuit de haven. Schoonmakers kunnen om 15.00 uur weer een bus terugpakken naar de boot.

Zaterdag volgt een nieuwe grote schoonmaakactie, met hulp van Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en het WNF. ,,Alle hulp is welkom'', meldt een woordvoerder van de gemeente Terschelling.

Wie komt helpen schoonmaken, hoeft van de gemeente tot en met 13 januari geen toeristenbelasting te betalen. Terschelling int die belasting doorgaans bij de logiesverstrekkers, maar die taks verdwijnt nu dus tijdelijk. Dagjesmensen betalen de belasting nu al niet, nu rederij Doeksen de veerkaartjes al goedkoper heeft gemaakt.

Ameland

Bij de strandovergangen Nes en Buren hebben zich vanmorgen vrijwilligers verzameld. Volle zakken laat de gemeente opruimen door shovels en dumpers. Die zakken moeten langs de hoogwaterlijn op bulten worden gelegd.

Schiermonnikoog

Hoewel er al veel militairen aan het schoonmaken op het eiland, zijn andere vrijwilligers vrijdag nog steeds meer dan welkom.

Bij standsovergangen Noderstraun (einde Badweg) en de Marlijn (einde Pr. Bernhardweg) liggen vuilniszakken. De gemeente raadt aan op bij het opruimen richting het oosten te lopen.

Ook hier geldt: zet gevulde zakken op een rij op het strand en/of op hopen boven de vloedlijn, zodat deze kunnen worden opgehaald door voertuigen. De gemeente vraagt vrijwilligers voor het donker van het strand af te zijn.

Het hele weekend kunnen mensen gratis met de bus naar Lauwersoog:

Vlieland

De Vlielandse stranden zijn vrijdag weer schoongemaakt. De gemeente roept vrijwilligers op om deze dag niet meer naar het eiland te komen.

Noardeast-Fryslân

Langs de Friese waddenkust in de gemeente Noardeast-Fryslân afvalcontainers geplaatst. Wie afval verzamelt, kan daar de volle zakken achterlaten.

Rif Cleanup: schoonmaakactie op zee

Zaterdag vertrekt een speciale expeditie met drie schepen (waarvan één garnalenkotter) naar Het Rif, ten noorden van de Engelsmanplaat. Aan boord zijn biologen en zeehondenexperts, maar het doel is vooral om alle aangespoelde rommel op te ruimen.

Volgens het zeehondencentrum Pieterburen zijn er vrijdagochtend nog een stuk of dertig plaatsen beschikbaar. De zes uur durende tocht is niet geschikt voor kinderen tot 12 jaar en deelnemers moeten zich warm aangekleden. Vanwege de gemaakte kosten betalen opvarenden 19 euro. Reserveren kan bij het zeehondencentrum.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement