Zeldzame beverrat van 8,5 kilo na twee jaar durende zoektocht met appels in de val gelokt

Jorn Akkerman (l) en Hendrik Blankesteijn met de forse beverrat. FOTO HERMAN SCHUURMAN

Na een zoektocht van bijna twee jaar, is een beverrat eindelijk in de val gelopen. Het dier van 8,5 kilo is een zeldzaamheid in Friesland en bleek dol op appels.

,,We zijn er zo lang mee bezig geweest en nu hebben we ’m eindelijk te pakken. Super!”, reageert teamleider muskusratten Herman Schuurman van Wetterskip Fryslân opgetogen. Het knaagdier kwam twee jaar geleden in beeld bij het Wetterskip na een online tip op de website meldingen.nl. ,,Die kwam van een vogelspotter”, weet Schuurman. ,,Daar zat een scherpe foto bij, waardoor we 100 procent zeker wisten dat het om een beverrat ging.”

Dier te groot voor kooi

Het dier – een ram – bewoog zich voort in een groot natuurgebied tussen Earnewâld en Grou. Bestrijders Jorn Akkerman en Hendrik Blankesteijn wisten de locatie na sporenonderzoek te verkleinen en zetten kooien uit bij It Eilân, in de buurt van Goëngahuizen. Op camerabeelden was te zien dat ze tot drie keer toe dicht bij de vangst van de beverrat waren, maar het dier bleek te groot voor de val. ,,Daarop hebben we de kooi groter gemaakt”, vertelt Schuurman. ,,Het was daarna meteen in de eerste nacht raak.”

Afgelopen weekeinde – in de nacht van vrijdag op zaterdag – baande het knaagdier zich een weg naar de val. Hij kon een spoor van appels niet weerstaan. De beverrat is vervolgens met een gericht schot tussen de ogen afgemaakt. ,,Dat is niet leuk, maar moet gebeuren”, aldus Schuurman. ,,Ze kunnen voor grote gaten in de dijken zorgen. Ook knagen ze aan het riet en brengen ze schade toe aan het mais en het koren.” Schuurman vermoedt dat dit de enige beverrat in Friesland was. ,,Heel misschien zit er nog één, maar we weten nu in ieder geval waar we op moeten letten.”

Eerste keer

Het is hoe dan ook de eerste keer dat een beverrat met behulp van een kooi is gevangen. De ervaringen van de zoektocht naar de exoot heeft de Friese teamleider gedeeld met zijn collega’s in de rest van het land.

Landelijk werden vorig jaar 1250 exemplaren gevangen, zo maakte de Unie van Waterschappen onlangs bekend. Het grootste gedeelte van de vangsten (95 procent) is gedaan aan de grens met Duitsland. Hierdoor wordt voorkomen dat de populatie zich uitbreidt naar de rest van het land.

Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika

Het exotische dier komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De dieren kunnen niet tegen extreme vrieskou. Door de zachte winters is de beverratpopulatie in Duitsland de afgelopen jaren gestegen.

Het forse in Friesland gevangen exemplaar wordt voorlopig bewaard in een vriezer. ,,Het is een heel mooi exemplaar, dus misschien gaan we hem opzetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland