Zeilmaker Jan Miedema stopt met ondernemen, maar blijft onder zeil

Jan Miedema heeft het eigendom van zijn zeilmakerij in Heeg overgedragen aan compagnon Chris Kamstra en diens vrouw Elbrich. Miedema Sails groeit verder.

In 1987 werkte Jan Miedema bij Gaastra Sails in Sneek, toen de marktleider onverwacht failliet ging. Als chef zeilmakerij belandde Miedema met zestig collega’s op straat. Het wereldberoemde merk Gaastra Sails bleek voortaan door de in Hongkong gevestigde moedermaatschappij Gaastra International te worden uitgebaat.

De Friese vakman slikte zijn verlies en richtte een eigen zeilmakerij op, Miedema Sails. In 2004 klopte Gaastra weer bij hem aan als opdrachtgever. Voortaan werden de zeilen voor scherpe jachten van Gaastra in Heeg gemaakt. Die samenwerking eindigde drie jaar geleden in een conflict: volgens Miedema dreigde Gaastra de productie naar China te verhuizen. Hij bedankte voor de eer.

Hongkong-law

,,Uiteindelijk hebben we wel moeten rectificeren’’, vertelt Kamstra. ,,Want onze contracten waren onder ‘Hongkong-law’ tot stand gekomen. Dat zou betekenen dat we voor rechtszaken naar Hongkong moesten komen en dat konden we financieel niet trekken.’’ Advocaat Jos Klaus meldde dat Gaastra een andere zeilmaker in Friesland zou zoeken, maar dat is nooit gebeurd. ,,Achteraf snap je ook niet waarom ze het destijds zo op de spits hebben gedreven’’, zegt Kamstra. ,,We zijn blij dat we onze productie hier hebben gehouden, want anders verpruts je je lokale economie. We werken hier met vijftien mensen en die komen allemaal uit de omgeving van Heeg.’’

Jan Miedema heeft het zeilmakersvak nog niet helemaal losgelaten, hij richt zich louter nog op ontwerp. ,,Hij werkt nog voor zestien uur in de week voor ons’’, meldt Kamstra. ,,We hebben drie vacatures. Er zitten verder niet heel grote dingen aan te komen. We proberen ons bedrijf zo stabiel mogelijk te houden en dat gaat heel goed.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement