Verkopers aan de deur: voor velen een ergernis.

Zeg het maar: Nee hè, een verkoper aan de deur

Verkopers aan de deur: voor velen een ergernis. FOTO SHUTTERSTOCK

Bijna niemand zit er op te wachten: verkopers aan de deur. Vooral goede doelen en energieleveranciers maken gebruik van deze verkoopmethode. Wat te doen als iemand aan de deur iets komt aanbieden? Ga je er mee in gesprek of gooi je de deur dicht?

Colporteurs zorgen voor een boel irritatie, blijkt wel uit de stroom reacties die we kregen op de oproep van vorige week. ,,Ik ben daar heel snel klaar mee. En als de verkoper aandringt, vraag ik hem/haar of hij/zij doof is, ik wens degene een prettige dag verder en sluit de deur’’, zegt Joop Terwijn die vindt dat huis-aan-huisverkoop verboden moet worden. ,,Ouderen en mensen met een verstandelijke beperking worden vaak bij de poot genomen omdat ze geen tegengas kunnen geven en zich laten ompraten.’’

,,Mijn persoonlijke stelregel is: geen (ver)koop aan de deur. Men kan eventueel het aanbod schriftelijk of per e-mail toesturen. Dit is voor de meeste colporteurs voldoende om af te haken’’, zegt ene Jan .

,,Als het over energie gaat, zeg ik dat we al groene energie hebben via een windmolen die vlakbij staat. Dan zijn we uitgepraat, weten zij veel’’, vertelt Amanda Binnema .

Kordaat optreden is het meest effectief, is de ervaring van veel lezers, zoals Truus Rozinga . Zij tipt: ,,Met jas aan deur open doen en zeggen dat je op het punt staat te vertrekken. Of zeggen ’Ik heb geen belangstelling, nog een fijne dag.’ Deur weer dicht.’’

N og effectiever is natuurlijk een ja/neesticker naast de deur die verkopers en geloofsovertuigers weert en collectanten eventueel welkom heet. Werkt geweldig, melden veel lezers. ,,Wij hebben al een paar jaar een sticker op de deur en hebben geen last meer van de verkopers. Echt een aanrader!’’, schrijft Antje Houtsma enthousiast.

,,Ik heb een prachtige sticker bij m’n voordeur! Geen verkopers, wel collecte!’’, meldt ook Marrit Noordhoff .

Je hebt natuurlijk hardnekkige verkopers die dat niet zien of de boodschap negeren en alsnog aanbellen. ,,Als ze toch het hele stuk naar de deur lopen en dan pas de sticker zien, geniet ik daar stiekem altijd van’’, zegt Ineke Schermer .

Juliette van der Velde heeft een groot vel papier op de voordeur geplakt met de tekst dat het verboden is om aan te bellen voor energie- en telecomverkopers. ,,Dat is gekomen nadat een verkoper van Ziggo zo ontzettend brutaal was; hij stond in mijn tuin te spugen en me uit te lachen.’’

Verschillende lezers hebben een andere oplossing bedacht. ,,Deurverkopers raak ik makkelijk kwijt. Ik zeg ‘daar gaat mijn vrouw over en die is niet thuis’. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet getrouwd en heb geen vrouw. Werkt perfect’’, mailt Peter Visser.

Diana ten Hoeve verzint dat ze onder bewind staat. ,,Dan mogen ze namelijk niks verkopen.’’ Margje Veenstra haakt aan bij de actualiteit. ,,Briefje op de deur plakken met ‘hier heerst coronavirus’.’’ Ineke Baarsma draait de zaak om en meldt de verkoper dat haar tijd 25 euro kost. ,,Vooruit te betalen. Nee? Dan wens ik u een fijne dag.’’

Volgende week: Gek van de groepsapp

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct