Geen enkel plan voor de toekomst van Zalen Schaaf kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad van Leeuwarden. En dat zorgt voor hoofdbrekens: hoe nu verder?

Na een prijsvraag en een oordeel van een jury zijn er drie plannen voor de toekomst van Zalen Schaaf. Het plan ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’, ‘Zalen Schaaf blijft! in beweging’ en het plan ‘Agora’. De jury vindt ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’ het beste plan en zette het op de eerste plaats. Het college nam de aanbeveling over, maar de raad niet.

Zestien raadsleden zijn voor het plan waarbij de nadruk op het opknappen van de buurt ligt. Zeven stemmen zijn er voor Zalen Schaaf blijft! in beweging, Agora krijgt ook de steun van zestien raadsleden, bleek maandagavond tijdens het debat in de gemeenteraad. Om een meerderheid te krijgen - een vereiste - zijn er twintig stemmen voor een plan nodig.

In plaats van een keuze voor een van de drie plannen, leverde het debat slechts één vraag op. Hoe nu verder? En ook daarover verschillen de meningen, want ook deze vraag levert drie mogelijkheden op.

De eerste is dat een van de partijen van mening verandert. Dat zouden bijvoorbeeld de PvdA en GroenLinks kunnen zijn, die nu nog voor Agora kiezen. Het plan ‘Agora’ en ‘Zalen Schaaf blijft! in beweging’ kennen verschillen maar ook raakvlakken. Beide hechten grote waarde aan de invulling van de oorspronkelijke culturele functie van Schaaf. En dat is wezenlijk anders dan ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’ waarbij het opknappen van de buurt een grotere rol speelt. De kans dat de FNP, Gemeentebelangen of Lijst058 - voorstanders van ‘Zalen Schaaf blijft!’ - van mening veranderen, lijkt kleiner.

Frits Rijpma van de ChristenUnie stelt een alternatieve besluitvorming voor. Iedere partij spreekt in eerste instantie zijn voorkeur uit, het plan met de minste stemmen valt af en daarna kiest de raad uit de twee overgebleven plannen. Die optie wordt op dit moment getoetst op juridische haalbaarheid. En dan is er nog de mogelijkheid om met amendementen oftewel wijzigingen te werken en zo een meerderheid te halen voor een van de drie plannen.

Mocht het de raad niet lukken om hoe dan ook een meerderheid te vormen, dan komt de prijsvraag te vervallen, zo waarschuwde wethouder Hein de Haan. ,,Onderhands gunnen is juridisch niet mogelijk. Dan wil ik een nieuwe opdracht van de raad.” Op 2 juni moet de raad een besluit nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Theater
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct