FOTO

Zakgeld gezocht voor de 35 hanen van Lelian aan de Sneker Oerdyk

FOTO NIELS DE VRIES

Bijna allemaal werden ze ooit gedumpt op het erf van Lelian te Veldhuis in Sneek. Maar nu het oude boerderijtje aan de Oerdyk plaats moet maken voor een woonwijk hebben haar 35 hanen een nieuw huis nodig.

,,Kom maar om half vijf’’, zegt Lelian te Veldhuis want ze kent haar pappenheimers. Als het regent, zoals vandaag, schuilen de hanen overal en nergens maar om half vijf, etenstijd, willen ze wel even poseren voor de fotograaf.

Vierentwintig jaar geleden streek de dierenliefhebster aan de Oerdyk in Sneek neer. Destijds waren de stallen nog in gebruik bij een boer. Lelian mocht er een gered stiertje onderbrengen en in de loop der jaren kwamen er meer en meer dieren bij. Ze heeft nu een paard, twee pony’s, schapen, kippen, eenden en hanen.

Datum vervroegd

Dat ze moest verhuizen is al een tijdje duidelijk. Drie jaar geleden tekende ze een contract met de gemeente Súdwest-Fryslân waarin geregeld werd dat ze tot juni dit jaar mocht blijven. Maar ineens werd de verhuisdatum vervroegd. Een paar weken geleden kreeg Lelian te horen dat de stallen op 10 maart leeg moeten zijn.

Zo kon het gebeuren dat ze in tijdnood raakte. Voor de kippen, de eenden, de schapen, de pony’s en het paard vond ze al snel onderdak. Maar hanen zijn je reinste wegwerpdieren. Ze worden als kuiken al versnipperd, of opgegeten, of uit tuinen geweerd omdat ze nu eenmaal kraaien. Hoe breng je 35 van die types onder?

Lelian over de afgelopen jaren: ,,Ik dacht wel eens als ik weer een nieuwe zag rondlopen: O nee hè?’’ Toch geniet ze ook van de club. De heren gedragen zich wonderwel. Ze hebben immers de ruimte, weet hun bazin. Net als pubers op het schoolplein, kiezen ze hun eigen groepjes. En als er eens ruzie is, wacht de onderliggende partij een meter of 10 verderop tot de driftkop weer is afgekoeld.

Hulp van Stichting Dimarte

Lelian kent ze allemaal en omdat ze inzag dat ze waarschijnlijk nooit nieuwe bazenvoor al haar mannen zou vinden, riep ze de hulp in van Hester Bouwman van de Stichting Dimarte. Hester, die een paardenopvang heeft in Dearsum: ,,Ik dacht eerst, och, die hanen nemen we er wel bij. Maar toen we ze gingen tellen wist ik: dit gaat niet lukken.’’

Gelukkig was de redding nabij. Al gauw kwamen Hester en Lelian terecht bij Akka’s Ganzenparadijs in het Drentse Erica. Dat wil de hanen in speciale ‘mannengroepen’ opnemen, maar daarvoor is wel geld nodig. ,,Niet veel’’, zegt Hester. ,,Ze vragen 30 euro per haan. Eenmalig.’’

Akka’s Ganzenparadijs vroeg het beschroomd. Maar het kost geld om de hanen te verzorgen en te onderhouden. Daarom is Hester Bouwman nu een actie gestart. Op haar Facebookpagina ‘Hester Dimarte’ kunnen mensen via een ‘tikkie’ het kostgeld voor de hanen doneren.

Geld nodig

Vorige week startte de haneninzameling en sindsdien is er al 825 euro binnen. ,,Hartverwarmend’’, vinden de hanenredsters. Maar om alle mannen onderdak te brengen is er 1050 euro nodig. Hester en Lelian zetten daarom in een eindspurt alles op alles. Hester: ,,Misschien kunnen we een bord maken waarop we de namen van de donateurs zetten. Zodat je kunt zien: hé kijk, daar sta ik, met mijn haan.’’ Lelian wervend: ,,De een is wat haniger dan de andere, maar de meeste zijn heel erg lief.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct