Wolswinkel na royement Partij voor de Dieren: 'Ongelooflijk jammer'

Voorzitter uit Partij voor de Dieren gezet ANP

Sebastiaan Wolswinkel reageert teleurgesteld op zijn gedwongen vertrek bij de Partij voor de Dieren. De Oldeberkoper is uit de partij gezet, na verschillen van inzicht met de oprichters en het bestuur.

,,Naar mijn idee is de Partij voor de Dieren de enige partij die haar standpunten op een feitelijke analyse van de staat van de wereld durft te baseren’’, reageert de 25-jarige Wolswinkel. ,,Het geeft mij hoop en ik vind het ongelooflijk jammer dat ik niet meer persoonlijk onderdeel kan zijn van de beweging.’’

Hij kreeg dinsdag tijdens een vergadering van het partijbestuur te horen dat hem het lidmaatschap werd ontnomen. „Ik wist niet dat dit mogelijk was”, laat hij weten.

Wolswinkel weet nog niet of hij in beroep gaat tegen het besluit. „Het perspectief van het bestuur begrijp ik, maar hun analyse dat het schadelijk is wat ik doe deel ik niet”, aldus Wolswinkel.

Hij roept al langer op tot meer interne discussie over de koers van de partij. „Dat zou op de lange termijn positieve gevolgen hebben voor de partij.” Hij neemt het partijbestuur niets kwalijk, zegt hij.

Lees ook | Oldeberkoper Wolswinkel uit PvdD gezet

Lees ook | Sebastiaan Wolswinkel heeft overal antwoord op

Wolswinkel werd niet gepruimd door zijn medebestuursleden. Hij heeft andere opvattingen dan de oprichters en hem werd regelmatig verweten de partij in de media schade te berokkenen. ‘Een lid dat geroyeerd wordt kan zich binnen de partij wenden tot de commissie van beroep’, schrijft de partij in een statement.

Het royement kwam ‘nadat Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde’. Hij kan zich binnen de partij nog wenden tot de commissie van beroep. De jonge Wolswinkel wilde meer openheid en democratie, maar werd daarin tegengewerkt door oprichters.

Verrassend gekozen

Wolswinkel werd eind maart verrassend gekozen tot nieuwe voorzitter. De door het bestuur voorgedragen kandidate Elze Boshart kreeg minder stemmen: 269 tegenover 281. Boshart, één van de oprichters, merkte direct op dat hij zich snel moest gaan inwerken. Wolswinkel is drie jaar voorzitter geweest van Pink!, de jongerenorganisatie van de PvdD, alvorens hij de landelijke partijvoorzitter werd.