Wolf viel meer schapen aan in Friesland

Wolven hebben vorig jaar in Friesland niet 20, maar zeker 26 schapen aangevallen. Nog levende dieren zijn door de veearts uit hun lijden verlost.

Dat blijkt uit nieuwe informatie van het Faunafonds, dat op basis van DNA-materiaal wolvenaanvallen op vee registreert.

Driezum

Die registratie vermeldt dat een wolf in juni 2018 bij Driezum twee schapen aanviel. Maar navraag bij het Faunafonds leert dat het ging om zeven schapen: zes ooien en een lam. Geen van de dieren overleefde de aanval.

Bij Rinsumageast werd niet één schaap slachtoffer, maar twee. Daarmee komt het aantal dode en gewonde schapen door toedoen van wolven in Friesland op 26. De registratie rond de aanvallen bij Driezum en Rinsumageast is ten onrechte nog niet bijgewerkt, aldus het Faunafonds.

Niet alle Friese schapen waren al dood toen ze werden aangetroffen, verklaart het fonds verder. Zeker zes dieren (bij Driezum, Rinsumageast en De Knipe) werden alleen verwond maar moesten door de veearts worden geëuthenaseerd.

Mannetje GW979m

De wolf bij Driezum is hetzelfde exemplaar dat in juni bij Rinsumageast een schaap aanviel. Dit mannetje, door onderzoekers GW979m gedoopt, zou zich nu ophouden in België.

Gedupeerde schapenhouders krijgen de schade vergoed. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het schapenras, de conditie van het dier, of het om een schaap ging of een lam, of hulp van een veearts noodzakelijk was en wat er met het kadaver moet gebeuren.

Wolven vielen vorig jaar de meeste schapen aan in Overijssel (54), gevolgd door Drenthe (52) en Friesland.

Lees ook: Vijf vragen over wolven: wat eten ze en zijn ze gevaarlijk?

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement