Wolf in Boijl kwam uit een roedel uit Saksen

De wolf die in april schapen doodbeet in Boijl, betrof een wijfje uit een roedel uit de buurt van Daubitz in de Duitse deelstaat Saksen. In totaal zijn zes wolven uit Duitse roedels in het voorjaar op bezoek geweest in Nederland, concludeert Wageningen Environmental Research (WENR). Het ging om drie vrouwtjes en drie mannetjes, waaronder twee broers.

Dit voorjaar werden meerdere schapen en lammeren aangevallen. Van drie incidenten in Drenthe is de dader nu bekend, een mannetje uit een roedel in het Duitse Nedersaksen. Het dier werd korte tijd later doodgereden nabij het Vlaamse Opoeteren, zo'n driehonderd kilometer verderop.

Uit het DNA-onderzoek bleek hij de broer te zijn van een wolf die eind februari bij Bunschoten actief was. Beide dieren komen dus uit dezelfde roedel.

Zes Duitse wolven in Nerderland

WENR is een onderzoeksinstituut voor de groene leefomgeving en onderdeel van Wageningen Universiteit. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een speciale DNA-techniek.

,,Met deze techniek kunnen we achterhalen welk individu het betrof, wat het geslacht is, en waar het dier vandaan kwam”, zegt populatie-geneticus Arjen de Groot.

,,Of deze wolven nog steeds aanwezig zijn in Nederland is op dit moment niet duidelijk,” zegt ecoloog Hugh Jansman van WENR. ,,We kunnen met deze methode alleen terugkijken in de tijd en wolven zijn zeer nomadisch in de verkenningsfase.”

DNA afgenomen van doodgebeten schapen

Het DNA werd afgenomen van doodgebeten of verwonde schapen die afgelopen voorjaar op verschillende locaties zijn gevonden. Het genetisch materiaal werd vergeleken met de database van het Duitse onderzoeksinstituut Senckenberg, dat een database met DNA-profielen van de Duitse wolvenroedels beheert.

Het Wageningse instituut blijft de DNA-monsters onderzoeken om meer inzicht te krijgen in het aantal wolven, hun geslacht en locaties. Veehouders kunnen zodoende rekening houden met de aanwezigheid van een wolf.

Draaiboek

In 2016 verscheen het Draaiboek Wolf, opgesteld door onder meer het Interprovinciaal Overleg en het ministerie van Economische Zaken.

Volgens dit draaiboek is nu nog sprake van fase 1, de wolf als incidentele zwerver. Inmiddels werken overheden deze zomer aan de volgende fase: de wolf vestigt zich hier, als paar of als roedel.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement