Witmarsum voert stil protest tegen komst azc

Witmarsum gaat vanavond de straat op om te protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum in het voormalige klooster in het dorp.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Súdwest-Fryslân willen 200 vluchtelingen huisvesten in het complex aan de Arumerweg. Een grote groep dorpelingen is daarop tegen.

Omwonenden hebben om hun standpunt kracht bij te zetten een stil protest op touw gezet. Ze gaan vanavond om half zeven voor het klooster op straat zitten. ,,Wy wolle net dat it kleaster brûkt wurdt foar in azc’’, zegt Marjan Bos, een van de initiatiefnemers.

De actievoerders vinden dat er naar andere plekken moet worden gekeken voor opvang, bijvoorbeeld buitenplaats It Fliet, aan de rand van het dorp. De protesterende bewoners van de Arumerweg en de Mauritsstraat vinden dat de veertien jaar dat er een azc zat in het klooster, genoeg is geweest. ,,Wy ha genôch oerlêst hân’’, stelt Bos. In beide straten zijn meerdere huizen behangen met spandoeken met leuzen als Vol=Vol en Azc Nee.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement