Witmarsum loopt uit voor azc-avond

Het oude gemeentehuis in Witmarsum zat dinsdagavond afgeladen vol met dorpelingen die zich lieten informeren over de komst van een vluchtelingenopvang in hun woonplaats.

De gemeente besloot toen dik 190 mensen binnen waren de deur te sluiten en de overige ruim 60 belangstellenden, die buiten stonden te wachten, in een tweede ronde later op de avond te informeren.

Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft gemeente Sudwest-Fryslan gevraagd 300 asielzoekers voor de duur van vijf jaar met een uitloop naar maximaal tien jaar onder te brengen op het terrein van het voormalige klooster aan de Arumerweg. Op die plek was eerder ook al een asielzoekerscentrum.

De informatieavond startte rustig. Demonstranten die vooraf op Facebook een actie hadden aangekondigd bleven weg.

Wel waren de bezoekers erg kritisch op de plannen van de gemeente. Men vreest voor de eigen veiligheid en is bang dat de grote groep buitenlanders veel impact zal hebben op hun woongenot.

Witmarsum, een dorp met 1750 inwoners, voelt meer voor een kleinere groep van maximaal 100 asielzoekers, die in het bestaande kloostergebouw kunnen worden opgevangen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement