Winterse neerslag bij opening stadsstrand

Lissabon, Berlijn, een beetje historische stad heeft een eigen strand, zei wethouder Isabelle Diks. Leeuwarden ook.

Een strand van 15 bij 15 meter, een paviljoen, omkleedruimtes met toiletten en opslagcontainers voor sup-boards. Het weer was er niet naar en de hagel lag op het zand, maar het nieuwe stadsstrand aan de Potmarge is gisteren officieel geopend, ook al zijn een keuken en horecavergunning nog onderweg.

Op het terrein van de NDC Mediagroep hebben ondernemer Ritske Merkus en projectontwikkelaar Oane Hoekstra dit plan in én uit de grond gestampt. Vooral in de grond moest er meer gebeuren - stroom, riolering - dan ze vooraf hadden bedacht.

,,We wilden het organisch laten groeien, maar de regelgeving in Nederland is zo dat het gelijk compleet moet’’, zegt Merkus. Hij en Hoekstra vormen samen de Stichting Stadsstrand Leeuwarden. Die heeft voor een looptijd van vijf jaar een vergunning gekregen voor het strand.

Het gaat hun naar eigen zeggen ,,niet om het geld maar om de happinez. Dit is de nieuwe economie’’, zegt Hoekstra. De investering zal uitkomen op 2,5 tot 3 ton, schat Merkus. Daarvan is zo’n 115.000 gesubsidieerd.

De voorziening past in de Leeuwarder ambities om meer activiteiten op en vanaf het water te organiseren, zegt Diks: ,,We hebben dit van harte ondersteund.’’ Hoe vaak en hoe lang het strand open zal zijn is nog geen uitgemaakte zaak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement