Winterfietselfstedentocht deze keer 'makkie'

Het was droog, niet zo koud en het zonnetje stond er op. De wintervariant van de Elfstedentocht voor fietsers bleek dit jaar goed te doen.

Vanwege de gunstige weersverwachting schreven veel mensen zich op het laatst nog in. 1200 startten uiteindelijk, onder hen een paar fietsers uit België, Duitsland, Noorwegen en zelfs een deelnemer uit Australië. Het gros was rond half acht gefinisht.

,,Na afloop zeiden deelnemers dat het een makkie was’’, aldus organisator Eric Lansu zondagavond.

Er waren ‘vijf of zes’ van wie Lansu wist dat ze onderweg afgestapt waren. ,,Een van hen was ziek geweest en toch niet voldoende hersteld en iemand met een zweepslag hebben we uit Workum teruggebracht naar Leeuwarden.’’

Strooiwagens

Zo mild als nu waren de omstandigheden sinds de eerste editie in 2015 nog niet. Toch had het KNMI nog code geel afgegeven wegens kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Dat gold tot elf uur zondagochtend.

Volgens afspraak met de gemeenten is de route vanaf vier uur in de ochtend door strooiwagens bereden, aldus Lansu. Er waren volgens hem geen glijdpartijen.

Protocol

Maar waar de tocht in 2016 door het koude weer nog voortijdig beëindigd werd, is het protocol inmiddels ook beter en zijn de deelnemers nog beter voorbereid.

Lansu: ,,Er is een grote appgroep waarin de uitrusting druk wordt besproken: ‘wat heb jij voor schoenwindbescherming?’, zulke vragen.’’

De volgende editie is op 2 februari 2020.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement