Wind Groep mocht niet zinken

Smallingerland heeft vastgoedontwikkelaar Wind Groep uit Drachten tijdens de impasse over het uitgraven van de Drachtstervaart in leven gehouden.

Door Wind niet voor de rechter te slepen, voorkwam Smallingerland een zeker faillissement. Daarmee werd ook de toekomst van de Drachtstervaart veiliggesteld. Dat was de overtuiging van de gemeente en werd later bevestigt door accountant PricewaterhouseCoopers (PwC), blijkt uit een reconstructie van de Leeuwarder Courant van de zeven jaar durende ruzie tussen Smallingerland en Wind Groep over het uitgraven van de Drachtstervaart.

In 2008 besloot Wind om de Drachtstervaart niet te graven, terwijl hij dat met de gemeente wel was overeengekomen. De net uitgebroken economische crisis zorgde voor malaise in de bouwwereld. Wind had op dat moment niet genoeg cash om te beginnen met graven. De beslissing om de werkzaamheden ,,niet te staken zou hebben geleid tot een zeker faillissement’’, oordeelde PwC. De cijfers van Wind sloegen uit in het rood. ,,Zelfs zonder de vaart kwam de continuïteit in gevaar.’’

Smallingerland wilde dat Wind ging graven, zoals dat eerder was afgesproken met de gebiedsontwikkelaar. Dat Wind de werkzaamheden opschortte, schoot het toen zittende college in het verkeerde keelgat. De gemeente bouwde toen een dossier op en bereidde een rechtsgang voor.

De gemeente zag echter ook in dat de situatie van Wind zo broos was dat het geen zin had naar de rechter te stappen, ook al was Smallingerland ervan overtuigd dat het in het gelijk zou worden gesteld. In dat geval had de vaart er waarschijnlijk eerder geleden, maar had Wind de klus wellicht niet af kunnen maken, omdat het bedrijf ten onder zou gaan.

,,Hij incasseerde wel de opbrengsten, maar leverde niet wat hij moest leveren’’, blikt oud-burgemeester Bert Middel van Smallingerland terug op het najaar van 2008. ,,We hadden geen belang bij een val van Wind. Ten eerste omdat we zouden gaan winnen, maar dat zou een hele tijd gaan duren en ontzettend veel geld kosten. Advocaten schrijven ook gewoon door. Ten tweede omdat Wind als Drachtster bedrijf zou omvallen. Het was toen toch een belangrijke werkgever.’’

,,In gong fan de gemeente nei de rjochter soe allinne mar ferliezers opleverje. Wy, de gemeente en de mienskip’’, zegt Hendrik Wind van de vastgoedontwikkelaar.

De Wind Groep was rond 2008 met meer dan zeventig werknemers een belangrijke werkgever in Drachten. Inmiddels heeft de gebiedsontwikkelaar niet meer dan twintig werknemers. Het bedrijf is nu gezond, zegt Hendrik Wind.

Wind balanceerde al wel langer op de rand van afgerond. In besloten gemeenteraadsvergaderingen in Smallingerland is meer dan eens aan raadsleden verteld hoe nijpend de situatie voor de vastgoedontwikkelaar was.

In het najaar zijn er pogingen ondernomen om onderdeel te worden van een andere ontwikkelaar. Dat liep toen op niets uit. Hendrik Wind wil niet zeggen met wie hij toen sprak.

In het LC+ artikel Tegenwind een terugblik op zeven magere jaren tussen Smallingerland en gebiedsontwikkelaar Wind.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement