Willem Barentsz houdt de hand op bij provincie voor afbouw

De stichting expeditieschip Willem Barentsz in Harlingen vraagt de provincie Fryslân om een bijdrage van 120.000 euro om het schip te voltooien.

Het werk ligt stil op de Harlinger werf in de Willemshaven waar het expeditieschip Willem Barentsz wordt gebouwd. De steiger aan stuurboordzijde is verdwenen, die kant is klaar.

Hoewel ijs en Willem Barentsz bij elkaar horen, passen vrieskou en het afbouwen van de Willem Barentsz minder goed. Op 31 maart opent het bezoekerscentrum.

Bijdrage

Achter de schermen ijvert het bestuur er ondertussen voor om pegels op tafel te krijgen. In een brief aan gedeputeerde staten en provinciale staten van Fryslân vragen zij 120.000 euro. Het geld is nodig voor 22 ton ballast (40.000 euro), 256 vierkante meter zeil en breeuwwerk (30.000 euro) en verf, kit en houtwerk (30.000 euro).

,,Van de gemeente Harlingen hebben we 50.000 euro ontvangen voor de duurzame motor’’, zegt bestuurslid Paul Meijeraan van de stichting. ,,Dat bedrag hebben we helemaal nodig. We zijn btw-plichtig.’’

Planning

Als de vorst niet te lang voortduurt, kan de planning om het schip in juli te water te laten, worden gehaald. Tot dat moment is er nog 2000 mensuur arbeid nodig. ,,De bodem van het schip moet twee maanden worden bevochtigd. Doordat het schip op de kant staat, is het hout droog en dus gekrompen. Hierom zijn niet alle planken vastgezet. Dit gebeurt na het uitzetten met 2500 eikenhouten pennen.’’

Meijeraan heeft geen idee hoe het voorstel bij de provincie valt. De uitnodiging om het provinciebestuur rond te leiden, ligt al klaar. Ook daarvoor is het wachten op warmer weer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement