Wilgentakken keren het stuivende strandzand van Lemmer

Cees van Aalsburg en Wim de Jong zijn bezig met de aanleg van windschermen. FOTO SIMON BLEEKER

Ruim honderd meter aan wilgentakken moet het zand van het Lemster strand uit de ogen van wandelaars en fietsers houden. De takken zijn donderdag geplaatst.

,,Moet je zien hoe mooi. Allemaal op een hoogte’’, slaakt fietser Jelle Reijenga (69) uit Lemmer als hij ziet dat een van de wilgentakplaatsers met een elektrische heggenschaar in de weer is. Hij scheert de zojuist geplante takkenrij op een hoogte.

De takken zijn in opdracht van de gemeente De Fryske Marren neergezet. Ze steken volgens mede-eigenaar Cees van Aalsburg (35) van het bedrijf Van Aalsburg uit Hellouw dat de takken plaatst ongeveer een halve meter in de grond. ,,Dat is voldoende. Probeer maar eens zo’n bosje eruit te halen. Al wordt het windkracht 15. Er gebeurt niks mee.’’

Het idee is dat opstuivend zand vanaf het strand niet meer over de dijk en het daarachter gelegen fietspad waait. Volgens de gemeente gebeurde dat nogal eens. Vervelend voor voorbijgangers, maar ook onveilig, zegt de gemeente. Volgens een woordvoerster kunnen fietsers door het zand onderuitgaan.

Het zand sijpelt in de nieuwe situatie weliswaar tussen de takken door, maar kan van daaruit niet verder. ,,Je krijgt dan hier een ophoping’’, wijst Van Aalsburg naar de plek tussen de dijk en de takken.

Een oplossing voor 15.000 euro

Behalve takken wordt er ook helmgras geplaatst op de dijk zelf. Dat voorkomt dat het zand daar wegwaait. De gemeente betaalt voor het project zo’n 15.000 euro. Volgens een woordvoerster worden met de investering ,,ook een heleboel kosten bespaard’’. Zo hoeft niet telkens het zand van het pad te worden gehaald.

Want dat er zand op terechtkwam, kunnen Lemsters beamen. Een voorbijganger grapt dat het soms alleen veilig was om het pad te betreden met een stofbril. ,,Op het fietspad was het soms vreselijk, heel erg’’, zegt Neri Reijenga (69), de vrouw van Jelle.

,,Soms kun je hier helemaal niet fietsen’’, zegt Atie Loerakker (73) uit Heerhugowaard, die verblijft op een camping in Lemmer. ,,Een paar keer per jaar zit het helemaal onder het zand hier.’’ Volgens Loerakker was het hoog tijd dat er wat aan gedaan werd. ,,Ik heb altijd gezegd: ze zijn hartstikke gek. Dit heeft zoveel geld gekost. Ik denk dat dit in combinatie met het helmgras zeker een oplossing is.’’

Volgens Van Aalsburg gaan de takken een jaar of vier, vijf mee. Daarna moeten ze worden vervangen. De gekozen oplossing lijkt voorbijgangers wel te bekoren. Een vrouw zegt blij te zijn dat er niet een plastic scherm is neergezet. ,,Dat had ik eerst begrepen.’’ Jelle Reijenga vindt dat de takken behalve nuttig ,,ook nog verfraaid’’ zijn. ,,Het was hier anders zo’n kale boel.’’